Горанов: Правим компромис - няма да записваме младите служебно в НОИ

Владимир Йончев 21 декември 2014 в 12:19 7557 27

Владислав Горанов

ГЕРБ е съгласен да преговаря за два компромиса по спорните поправки, дали възможността личните вноски за втора пенсия да се прехвърлят в държавния НОИ, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Възможно е да се откажем от предложението хората, които сега започват първата си работа да се записват служебно в НОИ. Възможно е точно обратното - да се разпределят служебно към частен фонд. Готов съм на това, за да спрат спекулациите, че се опитваме да прехвърлим ресурс към НОИ, каза Горанов.

Другата точка, по която той е склонен да отстъпи е обратимостта на решението за избор на частно или обществено осигуряване. В гласуваните в петък промени е записано, че ако човек реши да си прехвърли парите от частен фонд в НОИ, никога не може да си ги върне обратно.

Технически е възможно да се предвиди възможност за връщане. Никъде по света го няма, но е възможно и съм готов да преговаряме за тази промяна, ако в нея е проблемът, каза финансовият министър.

Неколкократно той повтори, че не приема формулировката "национализация на пенсиите", с която станаха популярни внесените от него промени. Точно обратното е - даваме свободен избор на хората. В началото на века ги задължиха да вкарат парите си в частен фонд. Тогава нямаха избор, а сега ние им даваме, каза Горанов.

Бюджетът на НОИ е ясен. Искам да спрат спекулациите, че с тези промени се опитвам да докарам още пари в НОИ. И за да спрат, сме готови да запишем в закона, че парите от личните вноски за втора пенсия ще отидат в Сребърния фонд.

Той реагира остро на коментара на водещата Мира Иванова, че по времето на Симеон Дянков, чийто заместник беше именно Горанов, парите от резерва на Здравната каса са изчезнали. Не са изчезнали. Те са в БНБ, за Вас това ли значи да изчезнат, коментира Горанов.

На въпроса дали той смята да си прехвърли парите в НОИ, Горанов отговори, че все още не е решил, но вероятно не би го направил.

Видя се, че системата не работи добре. Полша, Чехия и Унгария я промениха. Сега се натяква Унгария и че постъпваме като Виктор Орбан и като него вземаме решения по не най-демократичния път. Но се пропуска да се каже, че Полша и Чехия направиха същото.

Горанов с половин уста призна, че може да бъде критикуван начинът, по който е взето решението за промените в пенсионната система, но заедно с това защити процедурата. Kакво по нормално от това министър-председателят да се срещне със синдикатите и да обсъди поставяни от тях въпроси. Нашите партньори имаха цяла седмица да си кажат мнението. Сега още на 1 януари сядаме и обсъждаме, дали сме си срок до 31 март да имаме решение.

На забележката, че не е нормално първо да се вземе решение, а после да се обсъжда то, Горанов коментира, че в партиите в коалицията са много различни и е възможно да възникват противоречия, но важно правилните решения да се отстояват.

Относно подкрепата на ДПС Горанов каза, че е против безсмисленото опозиционерстване. Той припомни миналия парламент, когато ДПС и БСП са внесли промени за данъка на зърнопроизводителите и ГЕРБ ги е подкрепил, защото са били добри за държавата.

Политиците не трябва да се притесняват да си общуват и да достигат до правилните решения, беше отговорът на Горанов за прословутата му снимка, на която той е на една маса в столичен хотел с Делян Пеевски.

По повод заплахата на Лютви Местан за скорошни нови избори Горанов каза, че ГЕРБ винаги е готов за избори.

ВИЖТЕ ТУК казусът дали промените са записани в предизборната програма на ГЕРБ, разискван в същото предаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!