Лъжа или истина? Записана ли е поправката "Горанов" в програмата на ГЕРБ?

Владимир Йончев Последна промяна на 21 декември 2014 в 09:35 12100 33

Скандалната поправка за прехвърлянето на допълнителната задължителна пенсия от частен фонд в НОИ е записана в предизборната програма на ГЕРБ, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Водещата Мира Иванова попита: Защо беше толкова важно да се вземе това решение, защо беше толкова важно да се вземе набързо, защо зад гърба на партньорите, защо след като го няма в програмата на ГЕРБ?

Отговорът на Владислав Горанов: Има го в предизборната програма на ГЕРБ. Ако я прочетете, ще го видите!няма го в програмата на правителството.

Мира Иванова: В този ли вид точно?

Владислав Горанов: Точно в този вид!

Мира Иванова: Дума по дума?

Владислав Горанов: Дума по дума: Възможност за избор на лицата дали да се осигуряват за втора пенсия само в държавното обществено осигуряване или в държавното обществено осигуряване или универсални пенсионни фондове.

За разлика от Горанов обаче, OFFNews внимателно е чел предизборната програма на ГЕРБ.

В нея е записано следното:

Дване (вероятно "даване") на възможност на хората, чиито работодатели ги осигуряват в ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ пенсионни фондове да избират къде да се осигуряват и откъде да получават пенсиите си (от НОИ или от професионален пенсионен фонд);

Няма и дума за УНИВЕРСАЛНИТЕ пенсионни фондове.

Теоретично има възможност министърът на финансите да не знае разликата между универсални и професионални фондове, но от по-нататъшния разговор стана ясно, че Горанов прави тази разлика.

Остават възможностите да не си спомня какво пише в програмата на партията му. Или пък откровено да лъже.

Професионалните фондове са за работещите първа и втора категория труд и драмата с тях е от поне 3 години. Тогава стана ясно, че много от тях не са в състояние да платят полагащите се пенсии (най-вече на миньорите), защото НОИ не е събрал осигуровките от собствениците на мини, а държавата не е изпълнила ангажимента си за отмяна на ранното пенсиониране.

Драмата, която се обсъжда от седмица обаче е за универсалните фондове. В тях са парите за така наречената "втора пенсия". Вноските в нея се внасят от работещите в най-масовата трета категория труд. Според поправката "Горанов" именно тези лични партиди могат да бъдат прехвърлени в НОИ.

Ред по-горе в програмата на ГЕРБ е записано:

Продължаване на пенсионната реформа.

Основните неща, които останаха недовършени в нея са увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на възможностите за ранно пенсиониране. След среща със синдикатите ГЕРБ се отказа от увеличаване на възрастта срещу прехвърляне на личните вноски в държавния НОИ.

Намаляването на възможностите за ранно пенсиониране, започнато от служебното правителство на Георги Близнашки, пък бе отложено от ГЕРБ за неопределено време.

Третата замразена част от пенсионната система е съотношението на вноската между работник и работодател. По закон още през 2007 г. те трябваше да си делят вноските в съотношение 50:50. Съотношението обаче е замразено на нива 60% за работодателя и 40% за работника.

Като част от недовършената реформа многократно се е обсъждало и дали вноските за втора пенсия да се увеличат, за тези за НОИ да се намалят. КНСБ, които бяха основен защитник на поправката "Горанов" никога досега не са искали обратното, единствено Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" е застъпвал тезата, че втората пенсия е излишна и вноските трябва да отиват в НОИ.

ВИЖТЕ ТУК ДРУГИТЕ ТЕМИ, по които говори Владислав Горанов в същото предаване

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2014 в 09:44

Изначален проблем на ГЕРБ е, че тя е популистка партия в най-съвършената си форма! Това, ще рече, че никой в тази партия няма и бегла представа как се правят реформи и се интересуват единствено от съотношението подкрепящи и не подкрепящи. Правят си елементарни сметки като тези на Горанов, къде има най-много проценти и се стремят да угодят на притежателите на тези проценти. Така страната не само, че не излиза от батака, а продължава да затъва в него. Всеизвестно е, че "народът" не желае реформи, промени, неща които да го карат да се чувства некомфортно. Народът иска всичко и сега и по-възможност без да плаща и няма дългосрочно виждане за развитие. Накратко - комунизъм. И Борисов му предлага точно това - комунизъм!

22.12 2014 в 09:38

Повтарям:
Без ГЕРБ "реформаторите" сте обикновено хартиено джудже !!!
---------
Потретвам:
Без РБ ГЕРБ ще трябваше да управляват видимо с БСП или ДПС. Което щеше да означава закриване на партията на следващите избори. Макар, че Борисов леко-полеко се хлъзга по този път, тъй като вече трети законопроект им е подкрепен само от ДПС. Т.е. ясно е с кого иска да управлява Борисов. Започвам да си създавам конспиративни теории, че протестите на "умните и красивите" при Орешарски изцяло са били поддържани от ГЕРБ с единстената цел да се върнат на власт, а не толкова да се свали лошата коалиция БСП-ДПС. За съжаление, Борисов беше изненадан от слабия си резултат!

22.12 2014 в 09:33

Off, ама много си тъп Саше! Макар, че на всички е ясно, че нямаш и идея какво говориш, само повтаряш каквото са ти наредили.Та викаш национализация на втория стълб за да си бил защитен. И как точно ще бъдеш защитен след като ти вземат едни пари, които изначално са твои и можеш да се разпореждаш с тях както на теб ти е угодно и ги сложат в НОИ, където ти нямаш никакви права върху тях и финансовият министър ще решава какво да ги прави? Дали да ги даде за асфалт или за пречиствателни станции. Както стана със здравните осигуровки!

22.12 2014 в 07:42

И не знае и лъже за радост на шарана Антончо!!!

22.12 2014 в 01:17

#20 точно това пиша от няколко дни!

Просто в момента мафията в България е разделена на два

№1 Горанов вижда че скоро ще се разпадне системата и гледа да замете следите рискувайки преките приходи на мафията от нашите данъци

№2 РБ и БСП са на хранилката на УПФ-тата и не щат да изпуснат кокала. 5% от осигуровките могат да си делят.

Еми това е което видях аз. Някой да ми каже къде е партията защитаваща интереса ми на български гражданин. А тоя интерес е назабавна национализация на 2-ия стълб и прекратяване на тоя уникален фарс. Освен това е добре да се регламентира и свободния избор и функциониране на пенсионни фондове във България, така че да си избера доброволно къде, колко и как да си спестя парички за пенсия.

21.12 2014 в 23:11

Абе, Офнюз..... Нямате ли нужда от един доброволец? Айде бе, дайте ми модераторски права да поразчистя малко тук, че се размърдява много от тея малоумници на минимална заплата, които още на Йордановден ще си прехвърлят жалките средства от Универсалните фондове в НОИ с надеждата техния Винету да вземе нашите рано или късно и да ни преебат тези долни комунисти за пореден път? Моля ви се бе, обещавам да си върша съвестно работата!

21.12 2014 в 15:12

Абе Антончо, "докторчето можете да ни го оставите"?!? Ти като си крепостен селянин на прасето Пеевски, защо си мислиш, че нормалните хора са като тебе?

21.12 2014 в 14:37

Антоне!
Хем си тъп, хем си нахален!

21.12 2014 в 13:17

Негово превъзходителство ерцхерцог Горанов бил видите ли "склонен" ? Я виж ти ? Та той да не се мисли за самодържец ? Тук става въпрос за принципност и за култура на коалиционното управление ! Непрозрачните хазартни ходове и нагло поведение на тоя недорасъл селчо показват, че зад гърба му стои ДС задкулисието ! Очевидно почерпките му на маса с Дебелян Пеевски и подкрепата на ДПС при гласуването не са случайност ! Бойко трябва да реши кое му е по-ценно - ДОВЕРИЕТО на избирателите или поредното самонадеяно протеже на Доган !

21.12 2014 в 13:07

от anton до До антон

Правителството и държавата се крепят ЕДИНСТВЕНО на силната воля на Борисов.
А, че Докторчето има желание да си свърши работата е видно.
Както и е ОЧЕИЗВАДНО, че без подкрепата на Борисов, РБ щеше да си остане едно добро ХАРТИЕНО пожелание.

Повтарям:
Без ГЕРБ "реформаторите" сте обикновено хартиено джудже !!!

КАПИШ ?