"Десните" настояват Конституционния съд да се сезира за пенсиите

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2014 в 10:58 2897 1

Конституционният съд да бъде сезиран и да се произнесе по спорния казус за пенсиите, настоява Коалиция "Десните".

В последните няколко дни българските граждани станахме свидетели на безпрецедентно потъпкване на законите и Конституцията на Република България, във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ГЕРБ и приети от българския парламент на 19 декември 2014 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и независими депутати. Сериозна тревога предизвиква не само същността на тези промени, които са в пълно противоречие с основните постулати за функциониране на пенсионната система в България, заложени преди 14 години, но и начинът, по който тези предложения бяха направени и гласувани, в противоречие със законовите правила за предлагане и съгласуване на законодателни предложения, както и с установените процедури в правилника на Народното събрание, приет съвсем наскоро от същите народни представители, пише в прессъобщението на коалицията.

„Десните“ определят тези нарушения като прецедент в българската парламентарна демокрация. Те разрушават основата, на чиято база се гради парламентаризмът в страната, смятат тъмносините. Според тях на базата на тези нарушения се потъпкват интересите на българските граждани, което не може да остане без последствие.

Обръщаме се към всички органи и институции, които имат законово право да сезират Конституционния съд във връзка с допуснатите нарушения на основните закони страната, както и на българската Конституция, да сезират Конституционния съд на републиката, който да се произнесе по допуснатите нарушения на българските закони, с цел защита на интересите на гражданите. За българските граждани това ще е ясен знак, че България продължава да бъде законова и демократична държава и, че има институции, които могат да наложат спазването на българските закони, когато те се потъпкват умишлено и целенасочено. Демократичният правов ред, свободният избор и частната собственост в България следва да бъдат защитени, надяват се "Десните".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 12:30

Съгласна съм, че Конституционният съд, следва да се произнесе- за жалост няма института на частната жалба, т.е. аз съм безсилна и не мога да упражня това свое право пряко!притеснява ме по скоро, какво ще е действието на управляващите/ които и да са те/, ако се окаже, че е нарушена Конституцията!
Всъщност не съм и информирана, на което също имам право-какво се случи с парите от НЗОК, след като Конституционния съд обяви "присвояването им" в бюджета, за противоконституционно-следователно, трябваше да бъдат възстановени на НЗОК-случи ли се това?