ГЕРБ пробва да бетонира в Булгартрансгаз шефа му и мъжът на пиарката на Борисов

OFFNews Последна промяна на 26 април 2021 в 18:47 7946 0

Вилата на пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова и съпруга й.

Продължават опитите да се бетонират верни кадри на ГЕРБ в държавните енергийни предприятия, въпреки гласувания от парламента мораториум за правителствените назначения, разкрива Mediapool

Обявен без излишен шум конкурс за избор на трима държавни представители в управата на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", оставя начело досегашния му директор Владимир Малинов и още един от членовете на борда – съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров.

За премиерското пресаташе и мъжът й миналото лято се разбра, че са си купили вила за над 1 млн. лева в село Бистрица.

В управата на Булгартрансгаз влиза един нов член – Дарина Колева, която заменя отстранената още в края на януари 2021 г. Таня Захариева. Досега Колева се е занимавала с обществените поръчки по важни проекти на оператора – включително изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия, подложен на тежки критики от опозицията, че вложените в него 3 млрд. лв. обслужват основно интересите на руската "Газпром".

Надзорният съвет на дружеството обявява конкурса за избор на нов управителен съвет на 12 април – почти седмица след парламентарните избори, които показаха, че ГЕРБ няма как да се задържи във властта. Надзорът на "Булгартрансгаз" също е нов и съставът му е в процес на вписване в Търговския регистър. От стария двучленен състав остава Кирил Георгиев, който вече се води независим избор на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Колегата му Владимир Митрушев си тръгва, а новите четирима в надзора са Делян Койнов, също независим, и Снежана Йовкова-Маркова, Стефан Илиев и Николай Стефанов, които са държавни представители.

Кандидатите да управляват "Булгартрансгаз" са имали 10 календарни дни да подадат документите си за участие в конкурса, който се провежда на два етапа – вторият е защита на концепция за развитието на газовия оператор. Желаещи да влязат в съвета са били Малинов, Димитров, Колева и Ромен Кишкин. Последният обаче е отстранен от конкурса, тъй като не отговаря на изискването да има висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" в една от следните професионални области: Социални, стопански и правни науки, технически и хуманитарни науки, с направление икономика, финанси, счетоводство и контрол, право, енергетика, строителство, инженерство и други.

Така до защитата на концепция са допуснати точно трима кандидати, колкото са и обявените места в борда. Това практически ги прави сигурни негови членове, а събеседването с тях и десетдневният срок за оценка как са се представили на устното интервю изглеждат формални. От Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) нямат обявен конкурс за независимите двама членове на управата на Булгартрансгаз, каквото е новото изискване за формирането на съветите в държавните предприятия, пише Mediapool.

В петък Мая Манолова и още четирима депутати от парламентарната комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ отидоха в Булгартрансгаз, за да поискат лично документите, които им били отказани от дружеството под предлог, че не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите не работели.

Физически е невъзможно в посочения срок - до 26 април, да Ви предоставим исканите документи, заяви директорът на държавния монополист Малинов, и допълни, че архивът на дружеството не е дигитализиран. А ставало дума за 800 000 страници документи.

От ГЕРБ първо бяха обявили, че ще искат оставката на Манолова, но после премиерът в оставка Бойко Борисов отказа депутатите си от подобна процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови