Димитър Радев е новият стар гуверньор на БНБ

Йорданка Веселинова 18 юли 2023 в 15:46 1807 1

Димитър Радев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Димитър Радев бе избран за шеф на БНБ на извънредно заседание на парламента

Димитър Радев е новият стар управител на БНБ. Депутатите го преизбраха за втори мандат начело на централната банка със 155 гласа "за" (ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС) и 67 "против" (ИТН, БСП, "Възраждане" и независимият Радостин Василев).

Опонентът му Любомир Христов (номинация на "Възраждане") получи 39 гласа "за" ("Възраждане" и по един от ПП-ДБ и ИТН), 135 "против" и 47 "въздържал се". 

Битката за БНБ: Еврофундаменталист срещу привърженик на ''скъпите пари''

Мачът е свирен предварително

В хода на дебата Румен Гечев от БСП заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи кандидатурата на Радев, защото изборът бил плод на договорка на управляващата коалиция, която предварително обявявала с колко гласове ще бъде избиран следващият гуверньор на БНБ.

Отцепникът с вече две бивши партии Радостин Василев пък заяви, че няма да подкрепи Радев не заради забележки към професионалните му качества, а само защото е номинация на ГЕРБ. Василев не пропусна да разкритикува ПП-ДБ и заяви, че за пореден път предават своите избиратели, защото отново не са издигнали своя номинация.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че се случва политическа сватба, по време на която ПП-ДБ се използва за булка:

Присъстваме на един политически театър. Следващият гуверньор на БНБ е избран. Той се казва Димитър Радев, добави той.

С това се изчерпа и дебатът по същество. В голямата си част той премина в размяна на култови реплики между ИТН и Възраждане - това отне почти два часа от пленарното време. След реплики, дуплики и множество процедури, за да се впишат изцяло в парламентарната традиция, от БСП поискаха 20-минутна почивка непосредствено преди гласуването.

Сагата около БНБ

В средата на март миналата година започна сагата около избора на нов гуверньор на БНБ, като тогава за първи път ПП и ИТН публично се скараха за постове. Причината - ПП издигнаха бившия председател на ПГ на ПП Андрей Гюров, а ИТН - финансиста Любомир Каримански. Така започна началото на края на кабинета "Петков", тъй като коалицията излезе с две номинации, което значеше само едно - ще се търси подкрепа от плаващи мнозинства. След това започнаха и "калните борби" - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров, а Лена Бориславова прогнозира, че ако Каримански оглави БНБ, ще последва "второ КТБ". След това Каримански обяви, че е заплашван. В крайна сметка Андрей Гюров оттегли кандидатурата си след призив за изтегляне на двете номинации, за да може коалицията да номинира един човек. Това обаче не направи Любомир Каримански. Ива Митева пък съобщи, че Венко Сабрутев от ПП е предложил пост в Световната банка на Каримански в замяна на оттеглянето му от надпреварата за БНБ.

На 15 април 2022 г. бе гласувана единствената номинация за шеф на БНБ. Каримански обаче получи подкрепа само от собствената си парламентарна група и от ДПС, но гласовете не бяха достатъчни. С това се провали и вторият опит за избиране на нов шеф на БНБ. При първия никоя от парламентарните групи не направи номинация.

ГЕРБ и ДПС се готвят да оглавят БНБ и Сметната палата

В края на юни бюджетната комисия в НС прие процедурните правила за избор на гуверньор на БНБ. Още тогава се заговори, че ГЕРБ ще номинира настоящия гуверньор Димитър Радев. Миналата седмица след среща между Радев и парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че депутатите му ще подкрепят номинацията на ГЕРБ. Впоследствие БСП оттегли кандидата си за шеф на БНБ, защото бил "предварително нареден мач".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

18.07 2023 в 23:37

Новият стар Гуверньор да следи по-зорко за тегленето на големи суми в брой и заминаването им за една недалечна държава с държавен самолет.. на връщане ни върнаха фурми...
 
X

Да помогнем на украинските деца!