Каримански получил SMS със заплаха. Смята, че е заради БНБ

Йорданка Веселинова 08 април 2022 в 11:02 1838 0

Снимка OFFNews

Депутатът от ИТН и кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански вчера е получил SMS със заплаха. За това съобщи самият той на извънреден брифинг в Народното събрание.

Каримански заяви, че вчера след бойкотирането на заседанието на комисията по бюджет и финанси е получил съобщение със следния текст:

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни."

Депутатът вече е подал сигнал в Главна дирекция "Национална полиция".

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов намекна, че зад заплахата стоят хора, свързани с втория кандидат за поста в БНБ - Андрей Гюров. Той обаче заяви, че не вярва в това да са замесени хора от правителството. 

"Карамански не е нито подземен бизнесмен, нито се занимава с незаконни неща. SMS-ът е дело на някакви мутри. Някой, който има интерес, ползва мутри.

Каримански обаче беше категоричен, че няма да се оттегля кандидатурата си. Това обяви той на брифинга в кулоарите, веднага след като парламентарната му група напусна пленарната зала. Причината - предложението на ПП проекторешението за АПИ за възобновяването на плащания по договори да отпадне от дневния ред, в който беше включено вчера. Искането на ПП мина със 108 гласа "за", 98 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН) и 1 "въздържал се".

Вчера за втори пореден път заседанието на бюджетната комисия, която трябваше да гледа проекторешението, бе бойкотирано от ПП и БСП. Това се случва, след като във вторник предложението бе единодушно прието от всички парламентарни групи. Причината е политическа. Източник на OFFNews твърди, че преди два дни Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана" и това води до липса на доклад. Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН относно Северна Македония и избора на нов управител на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови