'Има 'перверзни' ситуации: Ръководства със стотици хиляди заплата оставят младите лекари да се мъчат'

Сестра ми е млад лекар и ще емигрира след 2 г. в COVID отделение заради условията на труд, заяви говорителят на кабинета

OFFNews 03 април 2022 в 20:10 10850 1

Чувствително увеличаване на заплащането на лекарите и на пенсионерите иска да постигне правителството, коментира говорителят на кабинета Лена Бориславова в интервю за предаването "120 минути".

„Вярвам, че преди 1 януари 2023 г., още следващите няколко седмици, ще имаме едно качествено увеличение по траен начин на заплатите на медицинските експерти. Това, към което в момента знам, че е на масата на преговорите и зависи от всички страни да се обединят около него, е минимална основна заплата за лекари с една специалност – 2000 лв., а за медицински сестри – 1500 лв.“, обясни Бориславова.

Тя обаче допълни, че това ще се отнася за онези лечебни заведения, при които това е скрепено с колективен трудов договор и се спазва правилото за съотношение 1 към 20 между най-високата и най-ниската заплата.

„Защото има такива „перверзни“ ситуации, в които ръководството на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лв. Те не влизат на операции, не дават нощни смени и остават младите лекари да се мъчат със ситуацията“, заяви началникът на кабинета на премиера.

Тя сподели, че сестра ѝ е млад лекар, работила е в COVID отделение през последните две години, но е решила даемигрира заради условията на труд.

Пенсии

„Стратегията на правителството по отношение на пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличаване на пенсиите, така че те да могат да водят достоен начин на живот. Това в момента не се случва за поне половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме предвидили, точно това ще е основната цел. Ние също приемаме (COVID добавка от 60 лв. към пенсията - б.р.) като много важна добавка, на която всеки пенсионер има право“, заяви Бориславова.

Македония

Има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите, заяви Бориславова в интервюто.

„Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретно възложения, включително да работят за това да се дестабилизират отношенията на България със западните ѝ съседи, включително Северна Македония“, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония, че там също има руски интереси, които противодействат на отношенията на добросъседството, които са чувствителен момент за отношенията между двете страни.

"Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ", заяви още началникът на кабинета на премиера.

Горива

„Минималната ставка на акциза е гарантирано на ниво ЕС и ние под нея не можем да паднем. Към момента България е една от малкото държави, които са на минималната ставка на акциз – т.е., ако искаме да приложим сходна мярка, трябва да поискаме разрешение от ЕС и той да важи за всички държави членки“, заяви Бориславова.

По думите ѝ там, където в момента намаляват акциза е, защото те изначално имат по-висок от минимума, който е допустим.

"Капитан Андреево"

Потресаващи са констатациите от инспекцията на фитосанитарния контрол и контрола върху продукти с животински произход на ГКПП „Капитан Андреево“. Проверките са били формални, а договорите – сключени в нарушение на министерска забрана. Имало е пълна абдикация на държавата и на фирмата, упражняваща тази дейност. Правителството ще предприеме категорични мерки ситуацията да бъде променена. Вече е освободен зам.-изпълнителният директор на БАБХ Николай Роснев, заяви Бориславова.

БНБ

Тя коментира и течащата процедура по назначаване на нов шеф на БНБ: "Кандидатурата за управител на БНБ, зад която заставам, е тази на Андрей Гюров. Това е кандидат с безупречна репутация, има академичен и практичен опит, няма съмнителни петна в биографията си. Ако такъв кандидат застане начело на БНБ, ще има смелостта и уменията да провежда банкова регулация, от каквато имаме нужда, защото „второ КТБ“ България и българският народ не би трябвало да преживяват. Силно се надявам това да е кандидатът, който ще бъде подкрепен. Ако има друг резултат, това ще внесе сериозни съмнения върху желанието за контрол в банковата система и сфера."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови