Ива Митева: Премиерът предложи на Каримански пост в Световната банка

OFFNews 09 април 2022 в 12:10 4718 2

Снимка Народно събрание

Ива Митева

Премиерът Кирил Петков е предложил пост, далеч от България на кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански, обяви депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева. Тя каза, че става въпрос Каримански да стане представител на България в Световната банка.

„Депутат от „Продължаваме Промяната” се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от министър-председателя, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България”, посочи тя.

„Не е идеята ние, които сме в България и сме натрупали опита си и знанията тук и сме влезли в политиката, за да вършим нещо и да дадем това, което сме научили, да отидем в чужбина. А тези, които са били в чужбина и нямат тези знания и опит, изведнъж да дойдат да ни управляват. Доста е странно, обезпокоително е, тревожно е и показва, че няма честна игра. А всъщност нали затова дойдохме”, подчерта Митева.

От вчера няма нови заплахи към Любомир Каримански, разкри още Митева. „Не е добър знак, когато има две кандидатури, когато има избор на управител на БНБ и напрежение да се появяват такива заплахи”, добави тя. Според нея е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи. „Смятам, че натискът е той да се откаже. Но той няма да го направи”, категорична е Митева.

„Смятам, че са хората, които стоят от другата страна и правят всичко възможно тази кандидатура да не се случи. Видяхте какво стана и с кворума, как вдигнаха изкуствено мнозинствата за приемане на решения. Само и само, за да не събере нито един от двамата кандидати 121 гласа”, каза тя.

Попитана идва ли заплахата към Каримански от „Продължаваме Промяната” тя каза: „С целия натиск, който му се осигурява напоследък и който се прави върху него - смятам, че идва някъде оттам”, е нейното мнение.

Ако действително заплахата идва от ПП Митева посочи, че ще продължат да управляват заедно „много трудно”. „Чувам как всички колеги казват, че няма проблем с коалицията и всичко е прекрасно, но мисля, че трябва да се каже истината. Много трудно, защото го виждам. Ние говорим едно, а на практика не се изпълнява нищо”, допълни тя.

„В момента като че ли управлението е със SMS-и. В момента колегите нямат собствено мнение и решение. Мисля, че ние от ИТН, като че ли сме единствените, които на момента може да вземем решение. И не чакаме някой да ни праща SMS-и или да ни се обажда по телефона”, обясни депутатът.

Митева заяви, че евентуално неизбиране на Каримански не е залог за излизане от коалицията. Имало по-съществени въпроси, например този за Северна Македония.

Тя коментира и призива на премиера да бъдат оттеглени и двете кандидатури. „Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”, заяви още тя.

Съмненията в Любомир Кармански

Съмненията, че Любомир Кармански е подходящ да контролира БНБ и респективно всички банки нарастнаха през изминалата седмица след публикации на “Капитал"e-vestnik и БИРД. Той е бивш прокурист и член на управителния съвет на „Инвестбанк“ на Петя Славова, а от януари 2012 г. до октомври 2015 г. и изпълнителен директор. Случаят който хвърли повече сенки върху кандидатирата му е от лятото на 2015 г. Банката е изплатила в брой 1,1 млн. лева на ром измамник, регистрирал се като съуправител на фирма, която е осъдила банката за тази сума. Това става в същия ден, в който малимотният е вписан с фалшиви документи като шеф на фирмата в Агенция по вписванията, часове след което подписва споразумение с банката (с подписа на Каримански). Всичко завършва без последствия за банката и участниците в измамата. Прокуратурата държи отворено разследването по случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

09.04 2022 в 12:37

Kaто за пета партия заявила че ще чегърта герб и дпс доста сериозно са се заели да разчитат само на тяхната подкрепа за БНБ с кандидат работил за Мултигруп, ДС и Доган.

Тази партия на следващи избори си заминава, но дотогава колко ли вреди за България ще направи в полза на мафията..
 
X

Подкастът на OFFNews