ГЕРБ се усъмниха в докторантурата на Андрей Гюров. Той ги опроверга

Георги Ангелов 01 април 2022 в 13:02 3766 1

Снимка БГНЕС

Андрей Гюров

ГЕРБ се усъмниха в дипломата за докторската степен на кандидата за гуверньор на БНБ Андрей Гюров от Виенския университет. Гюров е и председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”.

Бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев започна изказването си в кулоарите на парламента отдалеч: БНБ в най-голяма степен се крепи на доверието, което има в обществото в гуверньора на банката. Според него Гюров вероятно има такава степен, но за да бъде управител на БНБ и за да бъде допуснат, трябвало да има академично признаване. Вълчев напомни, че на вчерашното изслушване на двете номинации за гуверньори на БНБ (вторият е Любомир Каримански, ИТН), в Националния регистър за академично признаване нямаше данни за признание на докторската степен на Андрей Гюров. Такова е публикувано вчера в 17.30 ч., като е подадено още същия ден.

Вълчев изрази недоумение защо за редовите заявители процедурата не се случва толкова бързо и добави, че документите не били подадени лично от Гюров и е бил оказан натиск върху Националния център за информация и документация за експертно признаване на образователно-квалификационната степен.

Ако този научен труд е автентичен, имаме много добър кандидат за БНБ, но и за Европейската централна банка. На такъв труд би завидял и Нострадамус, каза Вълчев. Валери Лачовски дообясни, че в първите страници на труда на Гюров от 2005 г. се цитират актуални данни от 2008 и 2012 г. и статия от 2007 г. “Дали е реален неговият труд или става въпрос за тежка документална измама? Как в 17 ч. научният труд на Андрей Гюров е признат и качен на сайта на регистъра за академично признаване”, попита Лачовски.

Тома Биков каза, че очаква всичко да приключи с документна измама съвсем скоро.

ГЕРБ дори раздадоха копие от труда на Гюров, който бил качен на сайта на НАЦИД. Проверка на OFFNews в регистъра днес показа обаче, че той вече не е наличен, а са качени само доклади от конференции, статии в научни списания и студиа.

„Отговарям на всички изисквания за номинация на БНБ. Нямам притеснение за дипломите си и за автобиографията си“, заяви по-късно Андрей Гюров.

Той обясни, че докторската му степен е от 2005 г. от Виенския университет, но качената на сайта на НАЦИД версия не е оригиналната му научна работа. "Аз направих тези стъпки, за да бъде качена моята дисертация на сайта на МОН, за да са спокойни всички, че имам дисертация. Тази дисертация е регистрирана от Американския университет (където той преподава - б.а.) през 2019 г. По този документ аз съм работил още като съм добавял данни, за да бъде актуална", каза Гюров. Той разказа, че искал да свали електронно копие на работата си от сайта на университета му, но се оказало, че са достъпни само защитените след 2008 г. Гюров увери, че е поискал от библиотеката оригинала на работата си и ще го предостави на комисиите.

"Битката все още тече, говорим с всички парламентарни групи, не мога да кажа в каква посока ще отиде в изборите, ако никой не спечели 50% плюс един глас, ще има нова процедура. Ние искахме по-широко обсъждане, но това не беше прието", коментира Гюров. Това е естествен процес на проверка на всички данни, не смятам, че е дискредитация, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!