БСП оттегли кандидата си за шеф на БНБ

Йорданка Веселинова 14 юли 2023 в 11:28 809 0

Брифинг на БСП в парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Борислав Гуцанов, Георги Свиленски, Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров

БСП оттегли номинацията си за управител на БНБ Николай Каварджиклиев.

"Не желаем да участваме в предварително нареден мач", каза на брифинг в парламента лидерът на партията Корнелия Нинова. 

По думите ѝ Каварджиклиев сам е поискал номинацията му да бъде оттеглена. Нинова добави, че в последните дни в парламента се разиграва задкулисие зад имитация на демократичен процес. Тя даде пример с гласуването на управител на НЗОК, което бе провалено. Според нея това се дължало не на някакви забележки към кандидатите, а на предварителна договорка между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Не избраха управител на НЗОК

Нинова е категорична, че вече е решено, че Димитър Радев (номинация на ГЕРБ-СДС) ще получи втори мандат начело на БНБ, а за подуправители на централната ни банка ще бъдат избрани Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП-ДБ.

"Не желаем да бъдем смокинов лист и да легитимираме задкулисието, което в момента пренарежда държавата и я овладява отново", заключи тя.

На свой ред самият Николай Каварджиклиев, който присъства на брифинга, изтъкна, че още преди да минат изслушванията и дебатите в зала, две от политическите сили вече са взели решение коя кандидатура да подкрепят.

"Аз не виждам смисъл този театър да продължава. Предпочитам да не ме свързват с това", каза той.

Оттеглянето му идва часове преди изслушването на кандидатите за гуверньор на БНБ в бюджетна комисия този следобед. Очаква се гласуването в зала да се проведе идната седмица.

БСП издигна кандидатурата на Николай Каварджиклиев точно преди седем дни. През лятото на миналата година, тогава директор на ДФЗ, декларира пред КПКОНПИ над 1,5 млн. лева, апартаменти и впечатляващ автопарк. Съпругата му пък кара Порше за близо 100 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки