Каримански не взе БНБ, ГЕРБ не прибавиха гласовете си към ДПС

Йорданка Веселинова 15 април 2022 в 12:37 8993 0

Снимка Архив - БТА

ГЕРБ-СДС реши съдбата на председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански, който остана и единствен кандидат за гуверньор на БНБ.

Поради ниския кворум бяха необходими само 7 гласа от ГЕРБ, за да може с пълната подкрепа на ИТН и ДПС депутатът от партията на Слави Трифонов да поеме важния пост.Решението бе гласувано след 3 часа размяна на обвинения и 59 гласа "за" (ДПС и ИТН), 36 "против" (2 от ПП, 18 от БСП и 3 от ДБ и всички от "Възраждане") и 140 "въдржал се" (ПП, ГЕРБ-СДС, 7 от БСП и 12 от ДБ).

След избора Любомир Каримански, заяви че е научил много уроци. Той заяви, че повечето от хората, гласували с "против", в лични разговори са съобщили, че го подкрепят, но вотът им ще се определи от политическо решение. Той допълни, че първите "шепи с помия" са се хвърлили срещу него след появата на втори кандидат - Андрей Гюров от ПП. 

"Преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната."

Зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева заяви, че от "правненство на парламентаризма" изборът на нов гуверньор на БНБ се е превърнал в "политическа оргия". Тя прогнозира, че се отваря Кутията на Пандора.

Аргументите на опозицията

Малко преди 10 часа започна дългоочакваният дебат за избор на нов гуверньор на БНБ. Той беше открит от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която поиска управляващите да се извинят както на Любомир Каримански, така и на Андрей Гюров, които се оказаха заложници на неразбирателството в коалицията около оглавяването на важния пост.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък заговори за евроатлантически идеологии. Той заяви, че ще реши дали да подкрепи единствения останал кандидат за БНБ Любомир Каримански ако той се обяви против влизането на страната в еврозоната. Депутатите от партията на Костадинов, които вече усвояват процедурните хватки, започнаха да си правят взаимно дуплики и реплики, а напрежението в зала се засилваше. Към този момент нито една от опозиционните партии не бе обявила подкрепа за Каримански, а основният въпрос беше дали ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" ще изберат новия гуверньор на БНБ.

Малко по-късно Костадин Костадинов заяви, че групата му няма да подкрепи Каримански, защото не се е обявил срещу еврото. Пламен Абровски от ИТН, в опит да приласкае най-малката партия, заяви че решението за присъединяване към еврозоната ще бъде вземано в пленарна зала.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че е абсурдно за втори път да се проваля процедурата за БНБ. Той съобщи, че парламентарната му група ще подкрепи Каримански, за да не се даде възможност Асен Василев да оглави и тази финансова институция.

Георги Свиленски от БСП се обърна към ГЕРБ и "Възраждане" и им каза, че няма как да обяснят решението си да подкрепят кандидат на управляващите.

"Ако го подкрепите, то трябва да кажете на каква цена го правите... ще подкрепите кандидата на групата, която нарече Вашия лидер Джипко Бибитков (Тошко Йорданов)", припомни той в опит да бойкотира подкрепата за Каримански.

Тошко Йорданов се обърна към Свиленски с думите - "представител на бившата комунистическа партия" и заяви, че сами са се докарали до ситуацията опозицията да подкрепя кандидатура на управляващите.

По-късно и ДПС съобщи позицията си. След пространно изказване, в защита на успехите на Каримански като председател на бюджетна комисия, Йордан Цонев заяви, че парламентарната му група ще го подкрепи, защото кандидатурата на ИТН е достойна.

Депутатът опита да убеди партията на Костадин Костадинов да подкрепи Каримански и обясни, че решението за премане на еврото ще се взима в зала и не зависи от управителя на БНБ. Цонев не изневери на партийната линия и заяви, че причината управляващите да не искат Каримански, са обвързаностите им с Иво Прокопиев. Той припомни, че сегашният гуверньор на БНБ Димитър Радев, когото всички одобряват, е избран от ГЕРБ и ДПС.

Пропиляха последния шанс Каримански да остане в НС

След като стана ясно, че опозицията по-скоро ще подкрепи Каримански, управляващите имаха само една възможност - процедурата да бъде провалена. Това можеше да се случи с началото на парламентарния контрол, който започва в 11. Две минути преди това председателят на НС Никола Минчев припомни, че предстои изслушване на министри, при което Станислав Балабанов от ИТН поиска удължаване на пленарния ден до гласуване на кандидатурата за БНБ, изслушване на Генчовска, а след това да се проведе и 3-часов парламентарен контрол.

Предложението му мина със 150 гласа "за", 1 "против" (БСП) и 80 "въздържал се" (ПП и ДБ).

Половин час по-късно от ПП поискаха 30-минутна почивка.

След края ѝ и още малко дебати започна и гласуването. Пъвият път предложението не мина, но от ГЕРБ поискаха показване на резултатите, за да решат как да гласуват. Те не участваха в първото гласуване, а при второто гласуваха с против. Така процедурата бе провалена и предстои да започне отново. През това време Радев остава начело на БНБ.

Как започна всичко?

Драмата около БНБ започна преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за първи път ПП и ИТН се скараха публично за постове. Седмица по-късно бяха обявени и кандидатурите - финансистът Любомир Каримански от ИТН и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Неговото име бе обявено в края на деня след няколко дни консултации. Това, че коалицията излиза с две кандидатури, означава само едно - новият гуверньор на БНБ ще бъде избран с гласове на опозицията. Христо Иванов прогнозира, че ще има криза, ако това се случи, а Десислава Атанасова обяви, че както ИТН, така и ПП са потърсили подкрепа от ГЕРБ. Самият Каримански пък обяви, че не вижда проблем в това да бъде избран с гласове на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

След изслушването на Каримански и Гюров, което протече в професионален тон, се заформи нов скандал - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров. В края на миналата седмица коалицията се събра на извънреден съвет, който приключи без изявление. Междувременно говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че ако Каримански оглави БНБ, ще последва "второ КТБ". Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък я обвини в лъжа. В понеделник Гюров публикува дисертацията си във Фейсбук, а Кирил Петков обяви, че слага името си под неговата кандидатура. 

Така приключи и размяната на обвинения между ПП и ИТН. Поне засега. Кворумните игри за вота за шеф на БНБ обаче вчера бяха официализирани. Това се случи с промяна на правилника на НС, според която предложенията ще минават с гласовете на поне половината депутати от последната проверка на кворума. Към този момент ДБ беше обявила подкрепа за Гюров, а от БСП заявиха, че ще обявят решението си в последния момент. Към тази дата позицията на опозиционните партии така и не бе ясна. С половин уста се казваше, че няма да подкепят нито Каримански, нито Гюров. Нещо повече, Десислава Атанасова в телевизионно интервю със задоволство съобщи, че както ПП, така и ИТН са поискали подкрепа от ГЕРБ.

В петък обаче Любомир Каримански съобщи, че е получил заплаха заради желанието му да оглави БНБ. Тошко Йорданов индиректно обвини ПП за заплахата, а от най-голямата парламентарна група отрекоха тези обвинения. По-късно се оказа , че съобщението е изпратено от човек с румънска SIM карта. Междувременно председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова за изтегляне на двете кандидатури с цел коалицията да излезе с едно предложение. В този момент тази идея  срещна отпор от ПП, ИТН и БСП.

В събота изненадващо БСП подкрепи предложението на Иванов, а ден по-късно Андрей Гюров оттегли кандидатурата си.  На брифинг след извънредния коалиционен съвет в неделя Петков призова същото да направят и ИТН и коалицията да избере нов кандидат. Междувременно Ива Митева съобщи, че Венко Сабрутев от ПП е предложил пост в Световната банка на Каримански в замяна на оттеглянето му от надпреварата за БНБ. 

От ИТН обаче не отстъпват. Партията на Слави Трифонов не изтегли кандидатурата на Каримански и така той се превърна в единствения кандидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!