ПП-ДБ ще подкрепи Димитър Радев за гуверньор на БНБ

Йорданка Веселинова 12 юли 2023 в 19:21 1081 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България"

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще подкрепи номинацията на ГЕРБ-СДС за гуверньор на БНБ, съобщи пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Решението бе взето след едночасова среща между групата на ПП-ДБ и Димитър Радев, настоящ шеф на БНБ и номинация на ГЕРБ за втори мандат.

Кирил Петков обяви, че партиите и БНБ ще работят заедно за влизането на България в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г. 

"Аз съм много благодарен на Димитър Радев, че прекара това време с нашата група. Това е точно начинът, по който трябва да се взимат този тип решения - информирани, с въпроси и отговорите, които получихме, са изцяло в посока на нашата програма", добави Петков.

Димитър Радев добави, че общата цел е присъединяването към еврозоната максимално най-скоро. 

"Много е важно, че политическата подкрепа за този процес се разширява, тъй като без такава целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима", добави той.

В средата на март миналата година започна сагата около избора на нов гуверньор на БНБ, като тогава за първи път ПП и ИТН публично се скараха за постове. Причината - ПП издигнаха бившия председател на ПГ на ПП Андрей Гюров, а ИТН - финансиста Любомир Каримански. Така започна началото на края на кабинета "Петков", тъй като коалицията излезе с две номинации, което значеше само едно - ще се търси подкрепа от плаващи мнозинства. След това започнаха и "калните борби" - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров, а Лена Бориславова прогнозира, че ако Каримански оглави БНБ, ще последва "второ КТБ". След това Каримански обяви, че е заплашван. В крайна сметка Андрей Гюров оттегли кандидатурата си след призив за изтегляне на двете номинации, за да може коалицията да номинира един човек. Това обаче не направи Любомир Каримански. Ива Митева пък съобщи, че Венко Сабрутев от ПП е предложил пост в Световната банка на Каримански в замяна на оттеглянето му от надпреварата за БНБ.

На 15 април 2022 г. бе гласувана единствената номинация за шеф на БНБ. Каримански обаче получи подкрепа само от собствената си парламентарна група и от ДПС, но гласовете не бяха достатъчни. С това се провали и вторият опит за избиране на нов шеф на БНБ. При първия никоя от парламентарните групи не направи номинация.

ГЕРБ и ДПС се готвят да оглавят БНБ и Сметната палата

В края на юни бюджетната комисия в НС прие процедурните правила за избор на гуверньор на БНБ. Още тогава се заговори, че ГЕРБ ще номинира настоящия гуверньор Димитър Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки