Богатите печелят, средната класа губи от диференциран ДДС. А БСП го иска, за се обрисува като истинска лява партия

По-нисък данък не означава по-ниски цени. Популистката идея звучи страхотно, но е безобразно лоша, уверен е бившият зам. финансов министър Любомир Дацов

OFFNews 05 юни 2019 в 16:10 5715 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Българската данъчна система е на световно ниво и като дизайн - широка основа, ниски ставки и много малко изключения - стимулира икономическият растеж и заетостта. Данъчната ни система е едно от малкото добри и напредничави неща в България. От друга страна, предложенията на ДПС и БСП за диференцирани ставки на Данък добавена стойност (ДДС) за хляб, лекарства и книги няма да доведе до по-ниски цени, ще удари средната класа и може да доведе и до удар по другия основен стълб на системата - данъкът върху доходите.

Така финансистът и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов коментира пред БНР предложението за диференцирани ставки на ДПС, огласено от Делян Пеевски непосредствено след евровота при една от редките му публични появи, а след това - и от БСП, чийто лидер Корнелия Нинова заяви, че те предлагат същото от години, а сега ДПС припознават идеята.

Каква е причината сега да се заговори за промяна на данъчната ни система?

"Ако питате защо в момента се повдига въпросът за ДДС върху хляб, лекарства, според мен в момента има нужда от осъзнаване и направа на лице, в чисто политически план, на лявото. В момента почти всички политически партии размиха лицата си и е много трудно да се каже кое е дясно и кое е ляво в България.

Както и в ГЕРБ, така и в ДПС, и в БСП чувстват необходимостта да имат не аморфна маса от поддръжници, а хора, които са твърди застъпници на определени политики и защитават определени интереси. Според мен левите партии се опитват да извадят на масата и да покажат свое лице, формирайки такава политика".

Той прогнозира, че ако бъдат прокарани диференцирани ставки за ДДС, което "популистки звучи страхотно готино", но всъщност е "безобразно лоша идея", ще бъде атакуван и данъкът върху общите доходи (ДОД), който е вторият стълб на данъчната ни система и няма как да остане същият.

Още нещо: това, че някой намалява единия компонент за разход, не означава, че крайната цена се променя, защото никой не гарантира, че печалбата от по-ниския ДДС ще отиде в потребителя.

Сега - според Дацов - страната има нужда от увеличаване на икономическия растеж и устойчивост на заетостта, а не от заиграване с ДДС.

Разликата между сегашната ни система и такава с диференцирани ставки той описа така:

"Представете си ниска, широка сграда на 3, 4 етажа и една сграда с тясна основа, като небостъргач, много висока и в нея пробити дупки, които представляват диференцираните ставки. Бихте ли живели в сграда, която е с пробити дупки, висока и неустойчива, или бихте живели в земетръсна зона в ниска сграда с широка основа, която е добре направена?

Това са и данъчните системи. Ходи обяснявай след това, че като си е избрал данъчна система, която се клати, няма как тя да работи добре, независимо, че на картинка небостъргачът изглежда прекрасно и сигурно си представяте как живеете в облаците".

Кой печели и кой губи

"Две групи в обществото печелят от диференцираните ставки и то не винаги - най-бедните и богатите. Задължително - най-богатите, защото има определен брой стоки, които си мислим, че консумираме, но се консумират от средната класа и нагоре, например печатните издания и книгите. Ако ми кажете, че най-големите потребители на книги са хората с ниски доходи, не бих се съгласил, особено при цената на книгите в момента и тя не е заради данъците. 

Печелят най-бедните и богатите. Средната класа ще понесе тежестта, защото никой не задава въпроса: "Хубаво, ама кои разходи ще отрежем, като намалите тези ставки, които са за стоки с широко потребление, тоест носят значителен приход в бюджета?". Никой не казва какво ще отреже като разход.

Малката група на средната класа е най-добрият платец на данъци. Считайте, че ако рано или късно това с диференцираните ставки за ДДС стане или ударят данъка върху доходите, именно средната класа, която дърпа икономика на България и създава лицето на обществото, което искаме да бъдем, ще пострадат най-много. Тоест политиката ще накаже хората, които носят тежестта на гърба си и работят."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови