"Зюддойче цайтунг": Пеевски - мъж в сянка от корумпирана партия

Елица Мартинова 08 октомври 2013 в 14:40 7328 23

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Мъж в сянка, членуващ в партията на турското малцинство, известна с уязвимостта си към корупция. Такова определение за Делян Пеевски е дал Клаус Брил в статията си "Мъж в сянка", публикувана в авторитетното германско издание Süddeutsche Zeitung. OFFNews публикува пълния превод на текста.

Делян Пеевски е политик, предприемач и едва 33-годишен е сред най-могъщите мъже в България, тъй като контролира една от най-големите медийни групи в страната. Но хората се бунтуват срещу него.

Съвсем скоро един човек влезе в будка за вестници и попита продавача кои издания не са сред контролираните от Пеевски медии. Продавачът назова две заглавия и клиентът пожела да си купи именно тях.

Това съвсем не е учудващо. Името на Пеевски често се назовава, когато се говори за медии. Повечето хора не го споменават с добро, а някои дори умишлено спират да купуват продуктите му.

33-годишният Пеевски е едно от най-спорните имена в България. Майка му Ирена Кръстева е сред основателите на най-голямата по рода си Нова Българска Медийна група.

Към нея спадат силното издание "Телеграф", вестници, списания, онлайн издания, телевизионен канал, медийна компания и най-голямата печатница в България. В медийната група синът на Кръстева - Пеевски, трябва да играе основна роля. Заедно с това обаче той е и политик. Едва 21-годишен, още като студент по право, Пеевски става селретар в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

След тази своя позиция Пеевски преминава в ДПС - партия, която представлява интересите на турското малцинство в страната и се счита за уязвима на корупцията. През 2007 г. става център на скандали и е уволнен от поста на зам.-министър по гражданска политика при бедствие и аварии, но впоследствия е освободен от обвиненията в корупция.

Причината за най-големите вълнения около младия депутат на ДПС обаче дойде на 14 юни тази година, когато с ускорена процедура парламентът го избра за шеф на ДАНС, която отговаря и за борбата с организираната престъпност. Пеевски нямаше подходящ опит за тази позиция, така че много българи останаха с усещането, че председателското мяссто е специално напаснато за него.

След назначението в социалните мрежи се надигна вълна от гняв и още на същия ден избухнаха масови протести. Въпреки че Пеевски се оттегли от поста незабавно, през следващите седмици хиляди хора излизаха по улиците на София, за да поискат оставката на съставения от социалистите и партията на турското малцинство кабинет, който се крепи с гласовете на радикалната партия "Атака".

Случаят "Пеевски" бе катализатор за гнева на много хора, насъбран заради лошото управление, което пречи на България да се измъкне от бедността вече 24 години след падането на комунизма.

Демонстрациите се ориентираха и против т. нар. "олигарси", които се считат за истинските управляващи в сянка. За един от тях се спряга банкерът Цветан Василев, който, наред с редица инвестиционни фирми, контролира също Корпоративна търговска банка и най-голямата телефонна компания в България.

Според публикациите в българските медии КТБ е свързана в майката на Пеевски Ирена Кръстева, самият Василев обаче отрича да финансира медиите.

В момента зависимостите на медиите са една от най-обсъжданите теми в страната. Прави впечатление, че продължилите няколко месеца протести се отразяват вяло в медиите на Кръстева. На фона на това обществените радио и телевизия се опитват да спазват плуралистичния баланс.

И все пак и тези медии попадат под натиска на правителството, каквато критика изразяват и някои независими наблюдатели. Важна роля играят и икономическият вестник „Капитал Дейли” и онлайн и зданието „Дневник” – в миналото вестник, в чиято собственост е участвал и немският Handelsblatt. И двете медии принадлежат към Икономедия, собственост на Иво Прокопиев, чийто „Алфа Финанс Холдинг” притежава 20 предприятия.

Прокопиев е един от най-острите критици на Нова Българска Медийна група и описва изданията й като машина за убийствени слухове, обслужваща олигархията

Заради критичните статии във вестник „Капитал” в изданията на Кръстева бяха публикувани по адрес на Прокопиев и неговите партньори над 1000 клеветнически статии. Докато се оталожи напрежението Прокопиев и неговото семейство се преместиха за известно време в Сингапур.

Прокопиев и приятелите му са обвинени от банкера Василев, че са жадни за власт и действат заедно с президента Росен Плевнелиев, който подкрепя протестите и критикува правителството.

За страничния наблюдател ще е трудно да  прозре цялата картина, особено след  като постоянно се  включват нови играчи с неясен произход. Това се отнася, например, до вестниците „24 Часа” и „Труд”, чийто тираж доскоро бе голям, но сега са изтощени издания.

До 2010 г. те бяха част о т ВАЦ, която напусна българския пазар заради свитите приходи от реклама.  Българските партньори изкупиха дела на ВАЦ, като същевременно бившата главна редакторка н а „24 Часа” е назначена на управител, но кой стои зад нея – остава неясно. Съществуват предположения, че Пеевски има пръст и тук, но  те  остават непотвърдени. Възмжно е в играта да има и други участници.

Със сигурност са засегнати и интересите на политиците, които трябва да са подготвени за всяка ситуация. Макар че изглежда, че изданията подкрепят властта, за което често им се отпускат  субсидии. Но изданията не губят позиции, дори когато властта се смени. Това се случи с бившия премиер Бойко Борисов, който често се споменаваше, докато беше на власт, а сега почти не присъства в изданията.

Между другото, сериозните политически теми често стоят на заден план в таблоидите, разследващата журналистика става все по-голяма рядкост, а надеждите за задълбочен анализ остават напразни, както отбелязват в много свои изследвания германската фондация „Конрад Аденауер” и българската организация „Медийна демокрация”.

„В обобщен план, в цяла Югоизточна Европа онлайн медиите имат огромна роля, защото те попълват липсата на критични репортажи, които останалите издания допускат”, смята Кристиан Шпар, който оглавява фондацията „Конрад Аденауер” за Югоизточна Европа.

А самите протестиращи вече са създал свой собствен информационен канал – в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!