Арестуваха Харизанов - мъжката калинка на ГЕРБ

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 15:56 86647 14

Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС
Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор и двама от членовете на борда на директорите на "Напоителни системи" АД са арестувани за срок от 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

Днес Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Георги Харизанов не за първи път е клиент на прокуратурата. През февруари 2012 година, когато той заемаше поста на председател на Борда на директорите на дружеството, се наложи временното му отстраняване заради повдигнато му обвинение. Харизанов беше подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Освен това той има и влязла в сила присъда за изнудване от 2005 година. Заради съдебното му минало, Харизанов беше временно отстранен по настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов призна през февруари, че Харизанов няма висше образование. Тогава обаче той го защити защити, заявявайки че “един от най-големите умове на нашето време и най-богатият човек на света – Бил Гейтс, също не е имал диплома за завършено висше образование”. Бившият земеделски министър защити Харизанов и за реакцията му след бедствието в село Бисер.

Ганчев, Харизанов и Чеглайски са задържани до 72 часа в ареста, като се очаква прокуратурата да поиска постоянното им задържане.

Досъдебното производство срещу тримата е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

От разследването по делото до момента е установено, че тримата са ощетили дружеството с проведени търгове за продажбата на скрап.

На 2 ноември 2011 г., в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите, на което тримата взели решение за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

След това решение – на 3 ноември 2011 г., изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД – Стайко Ганчев, съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието „Напоителни системи“ ЕАД и деянието представлява особено тежък случай.

От борсовия посредник били сключени две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата – за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон. Цените на които са били извършени продажбите са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество.

От сключването на неизгодната сделка за „Напоителни системи“ ЕАД са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство.

Предстоят и разпити на свидетели, с оглед установяване състоянието на унищоженото имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

14

Georgi Gracata

07.01 2020 в 11:47

От тая трънка заек няма да изскочи.Баце ще си вземе парите и пак ще го виждаме по екраните като вестоносец на ГЕРБ.

08.10 2013 в 04:40

Ако се запази тенденцията ще се радвам но едва ли - по скоро е някой случаен карък от редиците на ГЕРБ... хаха

08.10 2013 в 00:27

ау Това истина ли? http://bg.5strike.com/bg/invitation/bylink/7798

07.10 2013 в 21:39

Съгласна съм със Вас Fipa. Престъпленията се извършват от хора, не от цветове. Ако ние българите узреем да поставяме конкретно исканията си едно по едно, предимно законодателните, докато постигнем успех, може би ще преодолеем "надали".

07.10 2013 в 18:54

А пожарникаря Николай Илиев Иванов (с ЕГН 6511192202, с адресна регистрация: гр. Габрово, ул. "Бенковска" 1), който от 27.04.2010 год. се подвизаваше с благословията на Мирослав Найденов като член на съвета на директорите, а впоследствие и като изпълнителен директор на "Хидромелиорации-Севлиево" ЕАД и в качеството си на такъв на практика ликвидира и трите помпени станции от НС "Крапец - помпажно напояване", като за целта през работно време и след негово разпореждане всички метални части (помпени агрегати, арматури, тръби и ел. кабели и инсталации) са изрязани и продадени като скраб на името на трима от работниците (все едно че този скраб е от личните им дворове), а парите - отчетени в брой на същия този хубавец ... Същият малко преди да бъде освободен като изпълнителен директор (през 2012 год.) "предава безвъзмездно" цялата складова наличност на "Хидромелиорации-Севлиево" ЕАД (помпени агрегати, ел. мотори и спирателни кранове с ел. задвижки - ДМА неизползвани до този момент, общо около два тира) на софийска фирма. Подобна е съдбата на самосвал "ЗИЛ", за който въобще не се знае къде е ... А за капак Габровската гордост на ГЕРБ (същия този пожарникар) е събрал в брой дължимите годишни такси за ползването на два от държавните язовири (около 15 хил. лева) и задължението за ползваната вода за напояване на обособения масив с капково напояване в с. Ряховците (300 Дка ягоди и малини) - около 8 хил. лева ...
И какво мислите се случи въпреки наличните безспорни доказателства - нищо зашото прокурорката от Районна прокуратура Севлиево прекрати разследването (щетата била малка - само някакви си мизерни 2 хил. лева, за които само единият от тримата работници си е признал ... А другите държат по матросовски - скрапът си бил техен ) . Същата е съдбата и на останалите бозгонлуци на пожарникаря - нито това (вече арестувано) ръководство, нито настоящото такова не предприемат нищо срещу вездесъщия пожарникар (той наистина по образование е такъв) ...

07.10 2013 в 18:38

Без значение от цветовете/сини, жълти, червени и вс. други/ трябва да са клиенти на прокуратурата, всички до един след 10.11. 1989г. за безстопанственост и умишлено съсипване на държавата....Ама, а дано, ама нада ли...Отделно 240 са ни доста много, най много 120......Но след като, те си пишат законите и правилата...Какво стана с държавната субсидия за партийте? Всички в сегашният парламент/БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака/ са против премахването, много удобничко, на ли????

07.10 2013 в 18:32

Offnews, вие на разсеяни ли се правите? Важното в новината е кой е борсовия посредник!!!!
Вие точно това "случайно" пропускате. Да не би да са пак честните посредници на Прокопиев? И да ви е срам да ритате срещу началника?

07.10 2013 в 17:02

Един боклук по- малко!!

07.10 2013 в 16:46

Харизанов - подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара, с влязла в сила присъда за изнудване от 2005 година - само калинка ли е? Та той е криминален престъпник, дори бих казала рецидивист. А този, който е стоял зад него и назначението му, би трябвало да отговаря по смисъла на НК в качеството на помагач. Какво друго би могло да бъде назначаването на човек без необходимия ценз, с влязла в сила присъда и обвиняем по други 2 дела? Защо ли така удобно в нашето наказателно законодателство е пропусната вината на този, който дава зелника?

07.10 2013 в 16:42

Тази герберска калинка трябва да си понесе наказанието за всичко, което е направил, но и Бойко заедно с него трябва да иде на съд!!!