Арестуваха Харизанов - мъжката калинка на ГЕРБ

Юлиан Христов 07 октомври 2013 в 15:56 89347 14

Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС
Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор и двама от членовете на борда на директорите на "Напоителни системи" АД са арестувани за срок от 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

Днес Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Георги Харизанов не за първи път е клиент на прокуратурата. През февруари 2012 година, когато той заемаше поста на председател на Борда на директорите на дружеството, се наложи временното му отстраняване заради повдигнато му обвинение. Харизанов беше подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Освен това той има и влязла в сила присъда за изнудване от 2005 година. Заради съдебното му минало, Харизанов беше временно отстранен по настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов призна през февруари, че Харизанов няма висше образование. Тогава обаче той го защити защити, заявявайки че “един от най-големите умове на нашето време и най-богатият човек на света – Бил Гейтс, също не е имал диплома за завършено висше образование”. Бившият земеделски министър защити Харизанов и за реакцията му след бедствието в село Бисер.

Ганчев, Харизанов и Чеглайски са задържани до 72 часа в ареста, като се очаква прокуратурата да поиска постоянното им задържане.

Досъдебното производство срещу тримата е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

От разследването по делото до момента е установено, че тримата са ощетили дружеството с проведени търгове за продажбата на скрап.

На 2 ноември 2011 г., в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите, на което тримата взели решение за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

След това решение – на 3 ноември 2011 г., изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД – Стайко Ганчев, съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието „Напоителни системи“ ЕАД и деянието представлява особено тежък случай.

От борсовия посредник били сключени две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата – за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон. Цените на които са били извършени продажбите са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество.

От сключването на неизгодната сделка за „Напоителни системи“ ЕАД са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство.

Предстоят и разпити на свидетели, с оглед установяване състоянието на унищоженото имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

14

Georgi Gracata

07.01 2020 в 11:47

От тая трънка заек няма да изскочи.Баце ще си вземе парите и пак ще го виждаме по екраните като вестоносец на ГЕРБ.