Пеевски отказа да се яви в Конституционния съд

04 октомври 2013 в 19:10 8724 7

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Депутатът Делян Пеевски няма да се яви пред Конституционния съд, за да даде обяснения по казуса с назначението си за шеф на ДАНС и последвалото му оттегляне, съобщава bTV.

Според източници на медията, Пеевски е написал писмо, с което отказва предоставената му възможност.

Преди по-малко от две седмици Конституционният съд взе решение да покани Пеевски за лично обяснение по делото за депутатския му статут.

До производството се стигна, след като Пеевски бе избран за председател на ДАНС и впоследствие се оттегли.

От ДПС твърдят, че това не пречи да се върне към работата си на народен представител.

От ГЕРБ обаче настояват, че след като е встъпил в длъжност, депутатското място на Пеевски не се пази.

В писмото с отказа си до КС Пеевски изтъква, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото докладчикът по делото бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване.

Докладчик по делото е бащата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Румен Ненков, бивш член на Висшия съдебен съвет и зам.-председател на Върховния касационен съд.

Няколко дни преди заседанието, в което КС реши да покани Пеевски на беседа, Ненков изпрати писмо до специализираното издание „Правен свят”, в което определи като абсурдно мнението на председателя на КС Димитър Токушев да се приеме определение, с което Пеевски да бъде призован, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение. 

Според бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева, мандатът на един депутат може да бъде прекратен с решение на парламента при подаване на оставка от депутат, избран да заеме друга длъжност. В случая обаче, парламентът въобще не е гласувал решение за оставката на Делян Пеевски, защото той междувременно си е оттеглил оставката, каза проф. Друмева в коментар пред БНР.

Самият факт на несъвместимостта не прекратява мандата на народния представител, трябва да има и решение на КС, коментира друг бивш конституционен съдия – Димитър Гочев. Той също смята, че Пеевски си е останал народен представител, след като парламентът не е гласувал оставката му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови