Пеевски се обяви за жертва на медии, политически и бизнес кръгове

07 октомври 2013 в 15:12 5771 14

Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов
Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов

Назначеният и оттеглен от поста шеф на ДАНС Делян Пеевски се определи като жертва на медии, политически и бизнес кръгове. Това е заявил Пеевски в писмото си до Конституционния съд отпреди два дни, съобщи bTV.

В писмото си до КС той уведоми съдиите, че няма да се яви на насроченото за утре (8 октомври) изслушване, тъй като докладчикът по делото срещу него за несъвместимост и прекратяване на депутатските му пълномощния - Румен Ненков, е предубеден. Конституционният съдия е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

„Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само „задкулисието” се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ”, пише Пеевски.

До делото в КС се стигна след светкавичното му избиране за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават вече близо четвърти месец.

Въпросът дали Пеевски има право да се върне на депутатската банка се тълкува разнопосочно. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност в ДАНС, поради което няма пречки да продължи депутатския си мандат. Според ГЕРБ обаче Пеевски не следва да се връща като депутат по Конституция, след като е положил клетва пред Народното събран като шеф на ДАНС. 

В писмото си до КС Пеевски обяснява, че би се явил на изслушването, ако „правото му на защита не е било прекъснато по начин, които прави личните му обяснения ненужни”.

Пеевски пише, че от медиите е разбрал, че проектът за решение на неговия случай е внесен от докладчика Румен Ненков. „В публикации в споменатите по-горе медии дори излезе информация за съдържанието на този проект. Не мога да си представя как е възможно първо да внесеш проект за решение и едва след това да преминеш към събирането на всички доказателства, относими към делото, които са задължителни по закон. Разбирането на докладчика очевидно е, че личните обяснения на засегнатия народен представител нямат отношение към съществото на решението и изслушването им има само ритуален характер. Това за мен е напълно неприемливо, доколкото показва наличие на преднамереност в действията на съда и демонстрира предубедеността на докладчика по делото”, пише несъстоялият се председател на ДАНС.

„До последния момент се колебаех, дали да се възползвам от правото си на лично обяснение. В своето изложение щях да представя аргументи, че с нито едно свое действие не съм нарушил Конституцията и законите на Р. България (...) Щях да обясня, че съм се въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС, докато не бъде приета депозираната от мен на 14.06.2013 г. оставка. Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело. По никакъв начин и от нито едно мое действие не е била накърнена независимостта на законодателната власт, за защитата на която е създаден институтът на „несъвместимостта”, пише още Пеевски.

Твърденията му не променят факта, че само ден след юнския петък, когато бе избран за 15 минути от парламента без никакво изслушване, Пеевски даде интервю от кабинета си в ДАНС, в което набеляза плановете си, проведе оперативка с началниците в агенцията и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Нямам друг начин да възразя срещу подобно накърняване на правата ми, освен да откажа да участвам в изслушване, което поне за част от съдиите няма никакво значение, тъй като те вече са формирали вътрешното си убеждение. Не бих искал със своето присъствие да легитимирам идеята, че участието ми е една формалност, лишена от правна стойност”, добавя в писмото Пеевски. Той заявява също, че се надява да е депутат - „Надявам се, че въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!