Минно сметище завзема територии край село Чавдар

Елица Мартинова 19 септември 2012 в 15:01 9174 1

Хвостохранилище, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Хвостохранилище, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

На заседанието си в сряда Министерски съвет реши да изключи от горския фонд още близо 120 дка от землището на село Чавдар за разширяване на хвостохранилище „Бенковски-2“.

Засегнатите имоти се намират на въздушния откос на хвостова стена – секция „Сулуджа дере“, и са в района на дейност на „Югозападно държавно предприятие“ - Благоевград.

Те са собственост на фирмата, която стопанисва „Бенковски-2“ -„Елаците мед“ АД. Дружеството се занимава с добив и обогатяване на медни и злато-съдържащи руди.

Кабинетът разгледа въпроса, след като на 7 ноември миналата година Агенцията по горите уважи искането на „Елаците мед“ АД за промяна в предназначението на тези територии.

Посочената в заявлението на фирмата цел е „увеличаване експлоатационния живот на хвостохранилище „Бенковски-2“.

Това е второто разширение на създаденото през 2007 г. сметище за минни отпадъци.

През май 2011 г. правителството се е съгласило да изключи от горския фонд още близо 390 дка след промяна на предназначението им.

Разширението тогава е било в посока въздушния откос на хвостова стена „Ай Дере“.

За промените тогава „Елаците мед“ са заплатили 285 699 лв. на Изпълнителна агенция по горите и още близо 250 хил. лв. за компенсационно залесяване.

Хвостохранилище „Бенковски-2“ в землището на село Чавдар бе изградено през 2007 г. върху 197 дка, изключени от горския фонд. Тогава бе сменено предназначението на залесени и незалесени горски площи от Държавно лесничейство „Пирдоп“.

До този момент площта на „Бенковски-2“ се е разширила повече от три пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews