Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ще печатаме само евро, левчето ще се печата в чужбина

OFFNews 17 октомври 2013 в 17:56 13916 5

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Българската валута в бъдеще може да се печата от чужди печатници, а в България може да се печата чужда валута. Това се казва в позиция на Българската народна банка за планираното съвместно дружество между Печатницата на БНБ и френската компания François-Charles Oberthur Group, изпратена до медиите днес.

В отговор на опасенията за прехвърляне на производството на български пари към чужда компания, от националната банка посочиха, че в продължение на повече от век – до 1997 г. българските левове са печатани в Русия, Великобритания, Германия, САЩ. „Кой и къде печата българските банкноти, няма нищо общо с „националната сигурност“, каквито необосновани твърдения бяха лансирани в медиите“, се казва в позицията на БНБ. Оттам посочват още, че и в момента хартията за българските банкноти се произвежда в Германия, тъй като България не разполага с такова предприятие.

Идеята на БНБ е в съвместното френско-българско дружество да влезе единствено банкнотният цех на печатницата, подчертава банката. Другият – цехът за ценни книжа, който произвежда идентификационни документи, винетни стикери и мн. др. ще остане еднолична собственост на БНБ, предвижда планът на банката.

Една от причините е, че заради малкото си производство в момента банкнотният цех е натоварен едва в ¼ от годината. Заради малкото производство и големите разходи ежегодно печатането на левове коства загуба от 1.2 милиона на печатницата, които се покриват от печалившия цех за ценни книжа, посочиха оттам. Същевременно опитите на ПБНБ да поеме печатане на чужди валути досега са удряли на камък. Заради недостатъчен технологичен капацитет печатницата в момента не би могла да получи и сертификат за производство на евробанкноти, издаван от Европейската централна банка. С инвестициите на френския холдинг, новото дружество ще има шанс да получи такъв сертификат, се посочва в съобщението.

„От започването на дейността си като самостоятелно акционерно дружество през 2002 г. ПБНБ многократно е участвала в международни търгове за производство на банкноти на други държави, но никога не е успявала да спечели поръчка. ПБНБ като акционер не е в състояние да осигури международни поръчки за дружеството. БНБ също не поема ангажимент за осигуряване на поръчки за български банкноти на новото дружество. Нещо повече, БНБ предвижда да организира производството на български банкноти на тръжен принцип съгласно националните изисквания на ЗОП и съвременните европейски тенденции и с цел постигане на възможно най-добра производствена цена при спазване на най-високи стандарти за качество и сигурност“, се казва в изявлението на БНБ.

С привличането на френския инвеститор се предвижда натоварването на печатницата да бъде увеличено неколкократно и още през 2014 г. от 60-90 милиона банкноти годишно (колкото е средно в момента), производството й да бъде увеличено на около 1 милиард банкноти, се казва в позицията на БНБ. Самата френска компания е третият по големина производител на банкноти в света и в момента произвежда валута за 70 държави.

Идеята е ПБНБ да е с дял 30% в дружеството – чрез непаричната си вноска (машини и оборудване), оценена на стойност 19 милиона лева, а Oberthur Group – със 70% дял и парична вноска на стойност 44.4 милиона лева.

От БНБ отрекоха твърденията, че служебното правителство на Марин Райков е имало водеща роля в плановете за съвместното дружество. Оттам посочиха, че първото правителство, което е взело отношение по въпроса, е настоящото. „С Решение № 85 от 22 ноември 2012 г. УС на БНБ приема да бъде започната процедура на преговори за създаване на съвместно акционерно дружество между Oberthur и ПБНБ, като ходът на преговорите бъде периодично докладван на УС на БНБ. Не отговарят на истината тиражираните в медиите твърдения за роля на сужебното правителство на България и негови представители в хода на преговорите. Правителството на България има роля едва при провеждането на Общо събрание на акционерите на ПБНБ на 26 юни 2013 г., когато държавата чрез министъра на финансите в качеството на миноритарен акционер също подкрепя проекта“

Най-съществените за дружеството сделки – като прехвърляне или предоставяне на ползването на предприятието, промени в устава и др. ще стават с мнозинство от ¾ на събранието на акционерите, гласи споразумението с Oberthur. Така ще се гарантира, че никакви прехвърлителни сделки с имуществото на печатницата няма да стават без нейно съгласие, посочват от БНБ. Освен това акциите в дружеството ще могат да се прехвърлят само между двамата съдружници и ако някой иска да продаде дяловете си, ще бъде длъжен да ги предложи първо на другия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!