Bulgaria On Air купи Dnes.bg и "Инвестор" за 16 млн. лева

Мая Младенова 22 април 2013 в 13:46 22350 24

Виктория Миткова - изпълнителен директор на Bulgaria On Air СНИМКА: Личен архив
Виктория Миткова - изпълнителен директор на Bulgaria On Air СНИМКА: Личен архив

Групата на Инвестор.БГ, която притежава сайтовете Dnes.bg, Investor.bg, Start.bg и др., бе продадена срещу 16 милиона лева. Купувачът е Bulgaria On Air - собственик на едноименния новинарски канал. Сделката бе извършена през борсата.

Компанията бе оценена на 18 млн. лв.

Продадени бяха 89% от акциите на цена 12,5 лв. за акция, което донесе на досегашните собственици малко на 16 млн. лева.

Новината за сделката се появи днес по обяд. Около 2 часа по-късно на сайта investor.bg бе публикувано и официалното потвърждение за това кой е новият собственик под формата на интервю с изпълнителния директор на Bulgaria On Air Виктория Миткова.

"Наясно сме, че днешният свят информационно се проектира в интернет, ние направихме анализ, и независимо, че щяхме да инвестираме по-малко средства в наш проект, решихме да предприемем тази стъпка. Нашият проект щеше да е с по-малка инвестиция, но щеше да се нуждае от период от 3 до 5 години за развитие, а ние търсим незабавен ефект за медийната група", коментира Миткова мотивите за покупката.

"България Он Ер" e внесла Комисия за финансов надзор търгово предложение за закупуване от останалите акционери на до 100% от капитала на дружеството. "В средносрочен план, ако едно дружество не може да стане достатъчно голямо, то няма място на борсата" - така изпълнителният директор отговаря на въпроса дали дружеството ще остане на борсата.

Предстои в ефира на телевизията и радиото на медийната група да се появят предавания под марките на dnes.bg, investor.bg, imoti.net, gol.bg и т.н.

В портфолито на медийната група Bulgaria On Air са телевизия Bulgaria On Air, радио група Bulgaria On Air, списание Bulgaria On air, както и лайфстайл изданието Go On Air, новинарският сайт bgonair.bg. Собствениците й са свързани с "Химимпорт". Телевизионния канал е партньор на американската телевизия Bloomberg, която е една от най-влиятелните в света.

Досегашният борд на директорите на Инвестор.БГ АД беше в състав Любомир Леков (основател, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор), Стюарт Алън Тил, Николай Мартинов, Алекси Андонов, Йожеф Кьовер (понастоящем изпълняващ длъжността директор „Инвестиции” във фирма „3TS Capital Partners”), Филип Пашов.

В началото на 2009 г. 3TS Cisco Growth Fund придоби дял от 16,77% от капитала на "Инвестор". След неколкократни закупувания на акции на компанията и след успешното увеличение на капитала през 2011 година, фондът стана най-голям акционер в дружеството, притежавайки 21,34% от капитала.

Това е втората голяма сделка на българския интернет пазар само за няколко дни. В петък стана ясно, че “Дарик” купи “Нетинфо”, собственик на най-големия български сайт abv.bg, както и на портала за видеосподеляне VBox и новинарския сайт Vesti.bg. Покупката стана с кредит от Уникредит Булбанк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!