Съпругата на убития полицай: Синът на петролен бос е поръчителят

Александра Маркарян 13 март 2012 в 13:04 24174 0

Мария, съпругата на убития полицай Цветан Младенов.
Мария, съпругата на убития полицай Цветан Младенов.
Синът на собственика на петролната компания "Инса ойл" Георги Самуилов - Младен, е поръчителят на убийството на съпруга ми. Това заяви Мария Младенова в интервю за Нова телевизия. Съпругът ú Цветан Младенов почина след жесток побой пред бар "Текила" в София, на метри от сградата на Народното събрание. Побоят стана в ранните часове на 3 март. Младенов, който бил в отпуска, бил в заведението със съученик. Нападнал го в гръб един от гардовете на Младен - 31-годишния Цветан Петров от село Куртово Конаре, когато полицаят излизал от заведението. Трите удара в главата разцепили черепа на полицая от 4 РУП в София. Служителят на "Охранителна полиция" издъхна една седмица по-късно (на 10 март) в "Пирогов". Петров е регистриран в полицията за хулиганство. Причината за побоя е "нарушено лично пространство" на Младен в заведението, разказа Мария. По думите на очевидци, цитирани от Мария, съпругът ú седял в сепаре в съседство на Младен. Позволил си да танцува отпред, въпреки че гардовете на Младен били преградили пътеката и забранили хората да минават там, "за да не притесняват Младен". Кадрите от фаталната нощ показват, че полицаят излиза от заведението и спира. Обръща се и застава неподвижен.
"Някой го е извикал, подвикнал му е да спре. Той излиза с ръце в джобовете", казва Мария - категорична е, че мъжът ú не е имал никакво намерение да се бие, че не е бил конфликтен. От кадрите се вижда още, че мястото е пълно с хора, които обаче не реагират на побоя. "Това е абсурдът. Това е един човешки живот. Това утре може да бъде вашият живот, на вашия баща, на вашето дете. В България не се цени човешкият живот. Хората ги е страх. Не се притеснявайте, свидетелствайте за случилото се. Има натиск от страна на бащата, на поръчителя", допълва тя.
Във фаталната нощ семейството отива на вечеря.
"В дванайсет и половина се прибрах - бях изморена, а и децата бяха сами вкъщи. Той реши да потанцува в съответното заведение с нашия съученик, с когото бяхме на вечеря. Оттам нататък не съм очевидец. Посетители ми се обадиха да разкажат какво се е случило."
Младен е двукратен републикански шампион по гребане.  Работи в системата на МВР от 1992 година. Бил е отличен с  "Полицай на годината". "Всички знаят колко е отговорен и добър. Много бих искала животът на българския полицай да бъде защитен. Да не се случват такива абсурди". Задържаният за убийството Цветан Петров твърди, че има стара вражда с полицая. Някога имали сблъсъци след футболен мач. Той бил в агитката. Думите му за полицая са "Аз го мразя". Съпругата на Младен обаче се съмнява в тези думи.
"Това е нереално. Полицаите на футболен мач с каски и щитове, лицата им не се виждат. Това се е случило преди години. Не мисля, че побойникът е разпознал мъжа ми. Той иска да поеме цялата отговорност и да отклони вниманието от поръчителя", казва Мария и пита трябва ли полицаите в България да се страхуват за живота си заради това, че изпълняват служебните си задължения.
  Кой е Георги Самуилов Георги Самуилов е собственик на "Инса Ойл" от основаването ú през 2001 година. Пазарният дял на компанията е 3% от общото количество горива, търгувани на българския пазар. Самуилов е бивш финансов директор на "Мултигруп", той е и в ръководството на компанията за горива „Арес“, част от „Мултигруп“. В момента притежава рафинерии в Раковски, Белозем и с. Мартен, Русенско. Има син и дъщеря. Името Георги Самуилов се появи в аферата с изтеклите записи от СРС, в които бяха огласени разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков. Точните думи на Танов в един от разговорите е: „И казах хиляда пъти - нямам никакви притеснения, защото знам, че през моя живот не съм вземал от никого нищо - една стотинка. И ако дори и враговете ми, и Жоро Самуилов, и когото и да попитат…”. През 2009 година митниците правят проверки в бази на “Инса ойл”. Складът на фирмата в Русе е затворен. По информация от Агенция “Митници” само за месец са открити над 50 милиона лева невнесен акциз. Петролната фирма е проверявана по афера с т.нар. “тежко гориво”. Акцизът за него е 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС. Съмненията са, че дружеството на Георги Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи отбелязва като “тежко гориво” и така спестява по 770 лева на тон. Митническите проверки в “Инса” продължават месеци наред. В началото на 2010 година „Инса ойл" открива нова инсталация за дизел с капацитет над 100 000 тона годишно. Собственикът на мега компанията бе приет официално за член на Европейския икономически сенат, а сертификатът му за принадлежност към сдружението беше официално връчен днес от изпълнителния директор на сената Михаел Йегер. Сенатът обединява над 170 предприемачи от цяла Европа, чиито компании са сред лидерите на пазарите си. Сред членовете й са шефове на компании като Леново, Далкия, Филип Морис, а Георги Самуилов е единственият българин от сектора на енергетиката в обединението.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!