Quantcast

Германският посланик: Медийната олигархия и "слободия" застрашават демокрацията

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 11:25 2273 11

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de

Критична дисекция на медийната картина у нас направи посланикът на Германия в София Матиас Хьопфнер. Той сравни свободата на българския медиен пазар със "слободия", в която концентрацията на медии и концентрираната в олигархични структури собственост застрашава демокрацията.

Някои медии в България симулират медийна свобода, търпят натиск, порочна практика на натиска в журналистическата им дейност, посочи Негово превъзходителство на конференция "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", организирана от неправителствената организация ПанЕвропа-България с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер”.

Според посланик Хьопфнер състоянието на медийната свобода е знак, че "системата не работи, а успоредно съществува и сериозна автоцензура". Броят на медиите в България е впечатляващ, но при внимателно вглеждане могат да се открият тенденции, които не са толкова положителни и създават загриженост. Собствеността в медийните компании е в ръцете на няколко души, често пъти тя е непрозрачна, затова в България има само привидно разнообразие на медиите, отбеляза Хьопфнер.

Три проблема в българските медии открои немският дипломат - собствеността, политическия натиск и платените публикации. Според Хьопфнер понякога медийната собственост е неясна, а водещо място заемат определени скандали за сметка на други важни теми. "От време на време чуваме, че медии се купуват от хора, за които се чудим от къде имат пари", каза посланикът и обърна внимание на платените публикации. Според него някои медии са развили практиката да пишат срещу пари за дадена организация. Така една платена публикация е поднесена под формата на статия, а не е обозначена като платено съобщение, което в Германия е недопустимо.

Матиас Хьопфнер препоръча държавата да наложи правила чрез приемане на законодателство срещу нелоялната конкуренция, срещу концентрацията на капитали и забрана за необозначената реклама. Дипломатът даде за пример съществуващата в Германия комисия за разследване на капиталите в медиите и препоръча и у нас да се създаде подобна.

Кристиян Мир от "Репортери без граници" заяви по време на дискусията, че в България има опити за сплашване на журналисти въз основа на закони, както и явно смесване на политическите сили с медиите.

Според председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов въпросът за свободното слово не е нов за България и положителното е, че той стои на вниманието на медиите. Лозанов открои и друго положително развитие - реакциите на медиите към протестите от зимата и лятото на 2013 г. "Дотогава протестите бяха като че запазена марка на интернет медиите", посочи медийният експерт. Той даде и своята формула за свобода на словото, която се състои в отговори на въпроса "Кой ти казва какво да пишеш?"  Ако сам си казваш - това е пълна свобода. Ако някой друг казва, поне да е казано кой казва, обясни Лозанов.

Журналистът и блогър Иван Бедров припомни как опреди 7 години  на бляскава церемония с шампанско и светкавици бе подписан Етичният кодекс на българските медии, а днес в България той не само че масово се погазва, а страната ни се е сринала до критичното 87-о място по свобода на медиите в света - най-ниското в ЕС по данни на "Репортери без граници".

"А къде е Пеевски? Не може да обсъждаме медиите без човека, който има най-голяма роля. Някой иска ли да продължи?", попита Бедров. Изказване на представител на групата медии около Пеевски обаче нямаше.

В залата присъстваха и много шефове на медии, някои от които отправиха критики към анализа на посланик Хьопфнер и към ситуацията у нас.

Венелина Гочева (издател на "24 часа" и "Труд" призова германския посланик за диалог и го покани да присъства на работна среща на Съюза на издателите. Дебатът за медиите трябва да започне със тях, а не да се води срещу тях. Ние сме на една страна, заяви Гочева. Посланикът на свой ред обяви готовност да се отзове на поканата.

Валери Запрянов (издател на сп. "Тема") повдигна въпроса с липсата на прозрачна собственост на интернет медиите, които крадта съдържание от традиционните медии. "Искам да съдя един сайт, но не мога да разбера кой стои зад него", обяви Запрянов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 04:02

За мен лично е смехотворно да се правят внушение от типа, че някакъв си роден банкер има властта да диктува редакционната политика на институция като DW. А журналист с претенции като Бедров да го твърди също е още по-смешно. Червената журналистка Барух пък е излишно въобще да се коментира.

01.10 2013 в 17:12

"Скъсваха се" такива като Бареков!

01.10 2013 в 13:04

Начело на тази комисия за разследване кого ще сложим? Филип с тефтерчето ли, или някой друг "независим"?
Такъв ни е "матрияла", такива ни и медиите.

01.10 2013 в 13:03

Яко, импланти. И аз искам един ма с последните ъпдейти.

01.10 2013 в 12:51

Нали затова и/му плащат - трябва да заработи за чорба.

01.10 2013 в 12:44

Глупости. Що ги ръсиш без да си се информирал?

01.10 2013 в 12:38

като ти е толкова странно,си задай следния въпрос-дали тогава имаше изопачаване на всички възможни истини или просто се скъсваха да се слагат на Борисов и да му лижат гъза?

01.10 2013 в 12:01

Странно, защо фондация конрад аденауер и посланика не питаха буда за свободата на медиите, когато пеевски се късаше да го подкрепя?

01.10 2013 в 11:58

На място, в което великите еволюционни открития на човечеството често биват забравяни, не от друго, ами от мързел, простота и малодушие, е добре от време на време, да се припомнят и най-елементарните фундаменти.

01.10 2013 в 11:56

То пък в Германия няма обезпокоителни тенденции. Там медиите са в ръцете на 2-3 собственици. И има голяма свобода, ще знаете, справка Дойче веле и последните им прояви с Бедрови Барух. А виж, да раздават акъл много ги бива, нищо че си нямат свой.