Дойче веле се извини на Цветан Василев и уволни Барух и Бедров

Последна промяна на 20 септември 2013 в 20:23 25204 100

Верица Спасовска. Снимка: DW
Верица Спасовска. Снимка: DW

В петък ръководителят на редакциите за Източна Европа на Дойче веле Верица Спасовска излезе с официална позиция за прекратените договори с българските журналисти Еми Барух и Иван Бедров.

Публикуваме позицията, озаглавена "От редакцията", в пълния й вид:

От няколко дни в Дойче веле (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти. Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ. Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на Дойче веле разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството на ДВ.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България.

Верица Спасовска

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 14:57

Ами прекрасно, понеже и някои от журналистите, а и самата българска редакция на ДВ явно страдат от същото заболяване.
Нека сега си даряват чашки взаимно от горчивия чай и дано им помогне и просветне.

25.09 2013 в 14:54

Правилно забелязвате. На Сталин не му дремело за никой народ, ако няма друга причина да се заинтригува. Той дори прави знаменит по цинизъм "комплимент" на руския народ, че е бил много търпелив и държелив и въпреки страданията и жертвите - държи правилната линия докрай.

24.09 2013 в 15:22

Рано или късно на всичко му лъсва задникаНещата са ясни чии интереси защитава ДВ...

23.09 2013 в 14:25

Интересно е защо "редовният контрол" от страна ДВ чак сега забелязва "професионални опущения" в работата на двамата журналисти и за стари техни материали? Как те са минали през предишният "редовен контрол" или той е станал редовен чак след писмото на Корпоративна банка? Видях, че някои от партньорите на ДВ у нас са вестниците "Труд" и "24 часа". Да разбираме ли, че техните материали винаги отговарят на високите професионални стандарти или "редовният контрол" върху тях още не е дошъл? Цялата работа мирише и от нея ще пострада най-много ДВ, защото вече читателите ще имат едно наум, че българската редакция лесно се поддава на натиск отвън и упражнява избирателен "редовен контрол".

23.09 2013 в 13:42

Българските журналисти просто трябва да се научат, че когато обвиняват някой в нещо, особено много голям някой, трябва да имаш и съответните доказателства. "Всички знаем" и "Публична тайна е" не са доказателства.
Българските медии по принцип нямат подобна култура, още по-малко има представа от журналистическата етика, която западните издания спазват, за да не се причисляват към жълтата преса. DW, които си изпълняват чинно задачата описана в мисията им да защитават германските интереси, не са жълта преса и прилагат въпросното правило за доказателствата. За съжаление българите не могат да асимилират подобни концепции, нито пък могат да асимилират идеята, че плюенето е най-пошлата проява на свободата на словото и сериозните медии се опитват да не го допускат.

23.09 2013 в 11:55

По-независима е от тази и от Икономедия със сигурност. Въпросните двама журналисти са писали многкранто в същия стил за Прокопиевата медия, но тук у нас, разбира се никой не им търси отговорност. Няма да има обективна журналистика, докато у на сима поръчкови журналисти, като тях. Поздравления за Дойче Веле!

23.09 2013 в 11:53

Еми и Иван? Познавате се лично ли? Силното пристрастие към купни журналисти, говори за това колко ниско морално ниво сме достигнали ....Жалко.

23.09 2013 в 11:42

Достатъчно е човек да видим творческата биография на Бедров, която започна в Пари и Капитал и продължава развитието си, стигайки до редактор в Икономедия, за да разбере на къде ще духа вятъра в "обективните" му материали. Ако у нас тези изкривени журналистически стандарти са нещо нормално, то по цял свят не са. Всяка уважаваща себе си медия би разкарала подобни журналисти, ако иска да запази доброто си име.

23.09 2013 в 11:19

Нямам думи. Плюе се срещу една клсна медия, като Дойче Веле, заради двамта фръцльовци, които със сигурност не случайно са се направили на интересни, като са пуснали съответните материали в услуга на работодателите си от българска страна. Всички знаем, за КОГО работят уволнените драскачи - Капитал. На много пъти там се е писало отново и отново срещу определено личности, както и срещу тази банка, клевети и непроверени инфромации, те самите си пишат, че информацията им винаги е неофициална, за да има оплюване и кампании за очерняне. Но явно ние сме овцете, че вярваме на лъскавите български медии, които отдавна загубиха авторитета си, и спираме да вярвмае на доказани ветерани в журналистиката, акто Дойче Веле. Чудесни сме. Нямам думи.

23.09 2013 в 11:13

Да, осведомявай се само от "компетентни" български медии, независима и обкетивни, като тази тук и разбира се любимата "обективна" Икономедия. Дойече Веле кои са?!! Хахаха.