Неофициално: Пеевски остава депутат (обновена)

Юлиан Христов 08 октомври 2013 в 14:01 9955 28

Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов
Делян Пеевски в Народното събрание. Снимка: Сергей Антонов

Делян Пеевски запазва депутатското си място. 

От Конституционния съд засега няма официално потвърждение за окончателното решение по казуса. Очаква се то да бъде оповестено официално по-късно през дена на страницата на КС.

По непотвърдена информация шестима от съдиите са били за връщането на Пеевски в Парламента, четирима от техните колеги са били против, а един е с особено мнение, тъй като смятал, че искането за несъвместимост на Пеевски е недопустимо.

Според Mediapool срещу връщането на Пеевски в парламента са гласували Румен Ненков - баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, Благовест Пунев, Кети Маркова, Георги Ангелов и бившият заместник-председател на парламента и бивш депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. В подкрепа на Пеевски са гласували председателят на КС професор Димитър Токушев, който бе назначен от бившия президент Георги Първанов, доц. Пламен Киров, също назначен от Първанов, доц. Красен Стойчев, който влезе в КС по предложение на тройната коалиция, проф. Цанка Цанкова, изпратена в КС от ГЕРБ, бившият главен прокурор проф. Борис Велчев, назначен от президента Росен Плевнелиев, и Гроздан Илиев, назначен от мнозинството на ГЕРБ.

С особено мнение е съдия Стефка Стоева, която смята искането на ГЕРБ за недопустимо.

На практика по казуса няма взето решение, което означава, че отправеното искане към съда е било отхвърлено и Пеевски автоматично трябва да се върне в Народното събрание.

Заради решението на съда довечера в 19.00 часа е насрочен голям протест.

Делото беше образувано по искане на депутати ГЕРБ на 24 юни, а на 22 юли определеният за съдия докладчик Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, внесе в деловодството на съда готов проект за решение по случая. Близо два месеца по-късно делото беше насрочено, а Пеевски – извикан, за да бъде изслушан. Той обаче отказа да се яви, като изпрати писмо до КС, в което смята, че съдът е предубеден.

Казусът „Пеевски“ възникна, след като той беше посочен и избран за председател на ДАНС. Той положи клетва и дори проведе среща с главния прокурор Сотир Цацаров в качеството му на шеф на контраразузнаването.

От ДПС твърдят, че полагането на клетва на Пеевски не пречи той да се върне към работата си в Парламента. От ГЕРБ обаче настояват, че след като е встъпил в длъжност, депутатското място на Пеевски не се пази.

"Изключено е Делян Пеевсеки да се върне в НС, защото беше променена процедурата и при тази процедура, която беше възприета да се избира председателят на ДАНС от НС, самият избор пред НС е равнозначно на стъпване в длъжност, т.е. съвсем различна е ситуацията от онази, която той се назначава от президента или от друг и тогава имаме един усложнен състав с поредица от действия", коментира по-рано днес пред БНР бившият конституционен съдия проф. Георги Близнашки. Той обясни, че след полагането на клетва като шеф на ДАНС, Пеевски няма как да се върне обратно в Парламента. "Очевидно е, че той не може да остане народен представител и НС не разполага с свобода на избор. То просто трябва да последва логиката на предходното решение за избора на Пеевски за председател на ДАНС", коментира той. 

Според него, ако КС остави Пеевски в НС ще наруши процедурата.

"Това е моята гледна точка, защото КС не си дава сметка за значението на един политически акт като избор от НС. В случая сме изправени пред прецедент. Каквото решат сега ще е важи занапред, докато следващ състав на КС не преразгледа възникналата ситуация, но въпросът, на който трябва да отговори КС и да намери сериозни мотиви е как да преодолее избора на НС, защото това е политически акт. Никакви последващи действия не могат да анулират този избор, каза още проф. Близнашки.

"Очевидно е, че Пеевски, с непомерни амбиции и приказно богатство, има огромно желание да запази присъствието си е политиката, така че той очевидно постига целта си, но това ще е един горещ картоф за онези, които поддържаха кандидатурата му за ръководител на ДАНС", каза още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!