Забравиха внука на Каравелов на честването за дядо му

Сергей Антонов 06 февруари 2013 в 17:45 14436 6

Семейство Дренкови пред църквата
Семейство Дренкови пред църквата " Св. Седмочисленици " Снимка: Сергей Антонов

Внукът на Петко Каравелов Петко Дренков и семейството му не успяха да влязат в храм "Свети Седмочисленици" да почетат паметта на Каравелов днес, видя репортер на OFFNews.

Днес се навършват 110 години от смъртта на Каравелов и по този повод имаше заупокойна служба, честванията имаше както в София, така и в Копривщица.

За заупокойната служба от 14.30 ч. храмът се изпълни с депутати, водени от почетния патрон на честванията Цецка Цачева, поне 20-тината им охранители, пропускащи граждани само след проверка чрез скенери.

В това време Петко Дренков, правнук на Каравелов и внук на Лора Каравелова, обикаляше край църквата с надеждата да влезе. Пред наш репортер той сподели, че не е бил поканен на честванията.

В крайна сметка той не успя да влезе и си отиде.

Честванията и в София, и в Копривщица бяха подготвяни отрано, за тях от сутринта бе забранен престоят и паркирането на автомобили по уличката край църквата - "Цар Шишман".

Още в началото на пленарното заседание Цачева покани колегите си депутати на тях с думите:

"Днес е паметна дата, свързана с един от строителите на съвременна България. Навършват се 110 години от смъртта на Петко Каравелов. На 5 април се отбелязва 180-годишнина от рождението на големия български политик и държавник. Дълг е да почетем един от създателите на Търновската конституция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови