Децата, жертви на катастрофи, намаляват

Юлиан Христов 07 юни 2012 в 15:46 1856 0

Пешеходна пътека - КАТ Снимка: БГНЕС
Пешеходна пътека - КАТ Снимка: БГНЕС
7 деца са загинали, а 293 са били ранени при катастрофи в страната от началото на годината. Това показва статистиката на столичния КАТ. За първите 5 месеца на тази годината е имало 63 катастрофи с участието на деца. От тези инциденти 48 са станали заради нарушения на шофьора. За сравнение – през първите пет месеца на 2011 година е имало 80 катастрофи с деца, при които са убити 6 деца, а ранените са 292. Общо за цялата 2011 г. са станали 281 ПТП с участието на деца, 242 от инцидентите са вследствие нарушение на водача на превозното средство. Загинали са 26 деца, 1012 са ранените. Според статистиката на МВР пешеходните пътеки и спирките са сред местата с най-много катастрофи, в които участват деца. От полицията отчитат тенденция на намаляване на убитите деца на пътя, но се наблюдава тендеция на увеличаване броя на ранените деца. Най-често характерните места, на които възникват произшествия с деца са пешеходни пътеки, спирки, участък пред училище или детска градина или участък с ремонт.

От 3 до 10 години затвор за смърт на пътя предвиждат промените в Наказателния кодекс. В момента наказанието е затвор до 6 години. С предлаганите промени се иска и ограницаване на случаите, в които може да се използва споразумението, като идеята е то да не се допуска при случаите на смърт.

Агресивно законодателство срещу убийците на пътя поиска министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в края на февруари на кръгла маса в парламента. „Ако имахме ефективни присъди на тези, които отнемат човешки живот на пътя след употреба на алкохол, наркотици, на пешеходни пътеки, смятам, че тези инциденти щяха да са много по-малко“, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!