Дянков: Бедни сме, но и в Европа има висока безработица

Елица Мартинова 06 април 2013 в 08:40 2100 7

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

„Безработицата в цяла Европа се е увеличила над два пъти. Това са фактите в една тежка икономическа криза.” Така бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред БГНЕС  тревожния петъчен анализ на делегатите от ПАСЕ, които констатираха, че в България има ужасяваща бедност, а за последните четири години безработицата е скочила двойно.

„А бедността в България е ужасяваща, защото сме почнали от много ниско ниво и 60 г. социализъм. В момента, в който вървим напред с център-дясно правителство, ще просперираме, но не може да стане всичко наведнъж”, коментира Симеон Дянков.

Той бе категоричен, че оставя държавата в добро финансово здраве и няма притеснения.

„Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, затова нямам никакви причини да се сърдя на когото и да било. Не го твърдя аз, то се показва от много външни анализатори, то е факт и от цифрите – те не лъжат”, обясни бившият финансов министър и допълни: В тежка финансова ситуация управлявах бюджета и много хора казваха: можеше това, можеше и другото. Факт е, че 2009 г., 2010 г. и 2011-а държавата беше пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали.

Самооценката за работата си Симеон Дянков направи, след като бе награден с плакет от Националния исторически музей в петък вечер. НИМ връчи приза на бившия финансов министър, защото той е бил вдъхновител на програмата „Виа Понтика”.

Симеон Дянков препоръча на следващия финансов министър да вземе пример от него и да си постави някаква кауза извън финансите, каквато за него е била археологията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови