Сводка на войната: Масова и безразборна чистка в руската армия

Александър Леви и Катрин Гишар 29 юни 2023 в 20:55 12783 3

Сергей Суровикин

Снимка Кремъл - пресслужба

Сергей Суровикин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Новината на деня продължава да бъде изчезването на генерал Сергей Суровикин в Русия. Арестуван, разпитван, отстранен? Слуховете се умножиха след вчерашната публикация на "Ню Йорк Таймс", в която се твърди, че зам.-началникът на руския контингент в Украйна е знаел за плановете на Пригожин да се опълчи срещу командването на армията. В интерес на истината, информацията за предполагаемия му арест вече циркулираше в много затворения кръг на военкорите, но нямаше нищо конкретно, освен фактът, че той "не е виждан от събота". "Вероятно пише някъде дълъг доклад за случилото се", се пошегува един от тях. Според западни източници той е по-скоро в ръцете правосъдието и в момента дава обяснения пред военен прокурор. Това не е първият случай, в който високопоставен член на руската армия или на силите за сигурност "изчезва" по този начин, което подхранва всякакви спекулации. Досега всички те са се появявали отново, но рядко на постовете си.

Масова и безразборна чистка. Според влиятелния военен Телеграм канал "Рибар" чистката в руската армия вече е реалност: по данни на канала в момента се обясняват десетки военнослужещи заради отказа или нежеланието им да потушат бунта на Вагнер. Сред тях са високопоставени офицери като генерал Суровикин и неговия заместник и началник на военновъздушните сили Андрей Юдин, както и военни на терен като пилотите - а такива е имало - които са отказали да стрелят по колоната на Вагнер на път за Москва, и граничарите, които са я пропуснали. "Рибар" се опасява, че този "лов" на привърженици на Вагнер ще бъде използван, както често се случва в Министерството на отбраната, от различните кланове, работещи в институцията, за придобиване на влияние и отслабване на опонентите.

Какво ще стане с хората на Вагнер? Често се споменава един сценарий на фона на упорития слух, подхранван от руските "турбо патриоти": веднага след като е пристигнал в Минск, Евгений Пригожин заминава обратно (с бизнес джета си) за Санкт Петербург и Москва, за да "уреди подробностите" по оттеглянето си от Русия. Без да бъде притесняван. Що се отнася до неговите хора, огромното мнозинство от тях ще се влеят в редиците на Министерството на отбраната, като подпишат официален договор с Генералния щаб - нещо, което Пригожин досега яростно отказваше да направи. Онези, които все още отказват да го направят - техният брой варира според източниците - ще могат да се установят в Беларус, заедно с лидера си ; твърди се, че властите в Минск дори са в процес на изграждане или обновяване на съществуващи военни бази за настаняването им. Именно те ще продължат да действат на африканския и близкоизточния военен театър, но този път с логистичната и военната подкрепа на режима в Минск. Според Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, едно нещо е сигурно: "Вагнер вече няма да воюва в Украйна", смята той, като същевременно признава, че това е най-боеспособната част на руската армия.

А какво ще стане с медийната империя на Пригожин в Русия? Това е може би една от подробностите, и то не най-малката, която шефът на Вагнер ще иска да уреди : какво ще стане с огромната му медийна империя, включваща стотици уебсайтове, блогове и канали в Телеграм? Флагманът на тази империя си остава неговата "агенция" ФАН, в която се събират много инфлуенсъри, военкори, колумнисти и други коментатори, а месечната им аудитория се оценява на 40 милиона читатели. Това е огромен лост за власт, дори медийна "армия", организирана по същия начин като неговите "ферми за тролове", чието съществуване той най-накрая призна едва през 2023 г. Много предпазливи през 24-те часа на бунта на Вагнер, всички тези медийни "ресурси" сега са на практика в застой. През уикенда на 24 юни офисите на ФАН дори бяха "посетени" от специални части, които иззеха компютърно оборудване и разпитаха персонала. Смята се, че за "медийните" служители на Пригожин ще важи същият сценарий, както и за неговите бойци. По-голямата част от тях ще останат в Русия като минат под властта на държавата, а останалите ще се присъединят към своя ментор в Беларус.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

30.06 2023 в 15:08

Разбутаха кочината на противягата Пригожин и както обичаше да казва един виден от всякъде бивш дупетатин: Днес е добър ден за българската демокрация!

Не ми стана ясно какво толкова вълнува тези двама журналисти съдбата на медийната империя на садистичния касапин Женя П., след като тя е повече от ясна: скоропостижно ще си смени собственика и мениджмънта, и ще запее омайните песньовки на кремълските курешки!?!

870

2

Constanza

30.06 2023 в 07:51

Дали не се готви да атакува от Беларус?

345

1

Джендо Джедев

30.06 2023 в 07:50

Сталинизмът се завръща. Евала, тия успяха да завършат прехода към СССР-2! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!