Сводка на войната. Лукашенко към Пригожин : "Женя, какво мислиш? Ще те смачкат като насекомо"

Александър Леви и Катрин Гишар 27 юни 2023 в 19:55 17207 2

Снимка Twitter / Serg Wысоцкий

Някога Евгений Пригожин си завоюва прозвището Готвача на Путин и дори обслужваше високопоставените му гости като Джордж Буш младши.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Владимир Путин продължава да поздравява руските специални части и армия. Според него благодарение на тяхната служба те са предотвратили потъването на Русия в "гражданска война" този уикенд. В речта си снощи той отдаде почит и на пилотите, загинали през тази драматична събота, като ги нарече "истински герои". Досега смъртта им беше табу в официалните разговори. Твърди се, че армията е загубила 7 летателни апарата, шест хеликоптера и един транспортен и команден самолет Ил-22, свалени от хората на Вагнер. Вчера вечерта руският държавен глава също така и свика среща на всички "силовици" в страната, въпреки че нищо не филтрира от тази среща. И тук тонът беше на благодарност, макар да не е много ясно как всички тези сили са допринесли за избягването на "гражданска война", при положение че хората на Вагнер изминаха около 780 км до Москва без да срещнат и най-малката съпротива, според техния шеф. Освен ако не им благодари за това, че не са се присъединили към бунтовниците.

Което поражда въпроса : дали Пригожин е бил подкрепен в своя бунт? Самият той казва, че откъдето са минали, хората на Вагнер са били посрещнати топло от местните жители. Но как да си обясним липсата на съпротива от страна на армията и полицията? Според поверителния френски бюлетин Intelligence Online Орденът на републиката, група офицери, които се противопоставят на режима на Путин и на войната в Украйна, е улеснил придвижването на хората на Вагнер от Ростов към Москва, като е организирал "дезинформация и неподчинение" в някои армейски казарми ет поделения на ФСБ. Същата група се беше скоро похвалила, че е помогнала за ексфилтрирането на руския пилот на хеликоптер в Литва Дмитрий Михов, който е отказал да се подчини на заповедите на началниците си. Според други източници полицията в Ростов наистина е получила заповед "отгоре" да не се противопоставя на наемниците, които бяха превзели щаба на командването на руската армия в Украйна и се разхождаха свободно из целия град.

"Женя, какво мислиш? Ще те смачкат като насекомо". Днес Александър Лукашенко не остана назад с приказките. Той се обяснява цял ден, като по-специално разказваше дълго и напоително за онези драматични часове на въоръженото въстание в Русия, когато се е оказал в сърцето на преговорите. Той е разговарял няколко пъти по телефона с Евгений Пригожин, опитвайки се да го вразуми въпреки твърденията на Путин, че това няма да има ефект. "Женя, какво мислиш? Те ще те смачкат като муха", го предупреждава. Според него шефът на Вагнер, който по това време се намирал в щаба на армията в Ростов, бил в състояние на "пълна еуфория". Той също така бил видимо засегнат от видяното на фронта, където са загинали хиляди негови момчета.

Пригожин му казал: "Искам главите на Шойгу и Герасимов и искам да говоря с Путин!" На което Лукашенко отговоря : "Ти познаваш Путин и знаеш че това няма как да стане". Почти целият им разговор се е състоял от обиди и ругатни. Лукашенко също го предупредил че беларуските специални сили са готови да излетят за Москва, за да помогнат на руснаците и да потушат бунта му. Според него Путин е бил готов да смачка този бунт, но именно той, Александър Лукашенко, го е разубедил. И накрая, скромният господар на Минск не се смята за герой, защото е предотвратил кръвопролитие в Русия. "В никакъв случай не правете герой мен, Путин или Пригожин, защото ние изпуснахме тази ситуация и мислехме, че тя ще се оправи от само себе си, което не се случи". 

Лукашенко също така потвърди, че "Женя" Пригожин наистина е пристигнал в Минск. Сутринта независими беларуски източници съобщиха, че на военното летище край Минск са кацнали два бизнес самолета, принадлежащи на шефа на Вагнер, единият от Санкт Петербург, а другият от Южна Русия - макар да не беше ясно в кой от тях е бил шефът на Вагнер. Съгласно условията на споразумението, постигнато с Путин, хората му могат да намерят стая и храна в Беларус. "Не съм против наличието на такива части в моята армия", заяви беларуският министър на отбраната Виктор Хренин. Лукашенко също така похвали бойните им умения. "Това са най-добрите войници в руската армия", каза той добавяйки, че Пригожин "независимо дали ви харесва или не, е човек с много голям авторитет във въоръжените сили". "Можем да го смажем, това не е проблем и аз съм го казал на Путин. Но какво ще правим после ?". С две думи, Шекспирово положение…

Междувременно украинската армия напредва. Наблюдателите, както и западните съюзници на Украйна, изглежда са погребали вече надеждите си за светкавична контраофанзива, какъвто беше случаят миналата есен. Но бавно, но сигурно, украинските въоръжени сили всеки ден “опипват” фронта, понякога отблъсквайки нашествениците само с няколкостотин метра и най-вече търсейки слабото място в руските отбранителни линии. "Днес нашите войници напреднаха във всички посоки и това е щастлив ден. Пожелах на войниците още много такива дни", заяви президентът Володимир Зеленски на 26 юни, когато беше последователно на две стратегически точки на фронта - в Донецка област и в Бердянския сектор, по-на юг. Твърди се също, че украинските командоси са успели да преминат Днепър и да се установят на левия му бряг, който е под контрола на руските сили. Сред причините за тази "бавност" експертите посочват хилядите мини, поставени от руснаците, и солидноста на техните отбранителни линии. Предлагаме ви няколко снимки на ситуацията на фронта.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

28.06 2023 в 05:33

Слава на Украйна!

12407

1

Bad Horse

27.06 2023 в 20:51

Много яка сводка днес :)

Бла-бла, Путин това, Лукашенко онова, Пригожин нам-кво-си... Театър, надуване на гърди, парфюмиране на миризливи задници...

И завършва с "Междувременно украинската армия напредва". Толкоз.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика