Сводка на войната, 3 март 2023 г.: Колко руски войници избраха да останат живи ?

Александър Леви и Катрин Гишар 03 март 2023 в 19:29 9805 2

пожар

Снимка УНИАН

Пожар от свален изтребител край Енакиево, Донецк

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Черен ден за руската бойна авиация. Украинските сили за противовъздушна отбрана твърдят, че са свалили изтребител-бомбардировач Су-34 над Енакиево на територията на самопровъзгласилата се Донецка република. Тази информация е потвърдена от (проруски) официални лица в региона и от видеоматериали. Според руските окупационни власти двамата пилоти са успели да се катапултират. Украинските военновъздушни сили твърдят, че единият от тях "е загинал и че вторият е на път да му направи компания" (sic). Освен това, според сателитни снимки, най-малко шест такива самолета са изчезнали от военно летище близо до Ïейск в Краснодарския край, вероятно заради удар на дрон на 28 февруари, който е подпалил полигона.

Откакто е създадена преди 6 месеца, украинската програма "Искам да живея" за подпомагане на дезертирали руски войници е получила близо 10 000 заявления, твърдят нейните създатели. Уебсайтът на организацията е бил посетен от 14 милиона души, 84% от които от Русия. Програмата "Искам да живея" позволява на руските военнослужещи, изпратени в Украйна, да сложат оръжие и да се предадат на властите, които в замяна се задължават да спазват изцяло Женевските конвенции за военнопленниците. Бъдещите дезертьори могат да се обадят на 24-часова гореща линия или да следват процедурата в интернет. И в двата случая им се предоставя подробен протокол с инструкции. Когато нямат достъп до средства за комуникация, често стъпката предприемат техни роднини в Русия, обясняват създателите на инициативата.

Продължават спекулациите относно събитията в Брянск. Вчера въоръжени мъже нахлуха в руско село близо до украинската граница, твърдейки, че са членове на руски доброволчески корпус, който се противопоставя на режима на Владимир Путин и се сражава заедно с украинците. Инцидента стигна чак до Кремъл, където Владимир Путин нарече нахлуването терористичен акт и обвини извършителите че са стреляли по цивилни граждани и деца. Беше проведено извънредно заседание на руския Съвет за сигурност. Но какво представлява този доброволчески корпус? Според руските медии тази група се ръководи от някой си Денис Никитин (Капустин с истинското му име), известен още под псевдонима "White Rex", и когото представят като известен "неонацист". Връзките между този "корпус" и украинската армия не са ясно установени. Някои дори спекулират за възможни връзки между хората на Никитин и ФСБ. Руската служба за сигурност веднага премина в настъпление, като публикува видео (очевидно монтаж) на събитията в Брянск, като същевременно твърди, че "терористите диверсанти" са били изтласкани обратно от другата страна на границата, където са били "унищожени" от масиран артилерийски удар. Има всички основания да се смята, че тази "атака" ще бъде използвана от руския режим и неговите ястреби за по-нататъшна ескалация на войната в Украйна.

Прокремълските медии са разтревожени от големия брой шпионски самолети на НАТО над Черно море. Те твърдят, че това е знак за "предстояща атака" от украински безпилотни самолети срещу Крим. Те посочват присъствието на безпилотен самолет RQ-4B Global Hawk на американските военновъздушни сили, който след излитането си от Гърция е прелетял над България и "от няколко часа кръжи над южния край на Крим, на около 200 км от полуострова". Освен това патрулен самолет за борба с подводници P-8A Poseidon на Военноморските сили на САЩ и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление Gulfstream G550 AEW на италианските ВВС "кръжат около румънското черноморско крайбрежие". "Оттам те лесно могат да видят цялата северозападна част на Черно море, от Одеса и Николаев до Крим". Украинското военно разузнаване е пък обезпокоено от присъствието на голям брой руски бойни кораби в Черно море, което според него е знак за предстоящт удар с крилати ракети "Калибр".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

03.03 2023 в 21:40

Малко извън темата, ама да споделя моя любим ******* лавров - как му се смеят индийците, което казва, че се опитвали орките да спрат войната започната от Украйна:

https://www.washingtonpost.com/world/2023/03/03/lavrov-russia-ukraine-war-raisina/

3767

1

Име на профила

03.03 2023 в 20:35

За Брянск не знам, ама в реално време тече сериозна оркска ескалация в Бахмут. ВСУ са взривили два моста, и 93-та механизирана бригада се опитва да изравни силите, но ситуацията е много сериозна.

Първото нещо сутринта ще е да проверя дали градът е удържал още една нощ въпреки офанзивата.

https://liveuamap.com/en/2023/3-march-russian-forces-conducting-offensive-actions-at-kupiansk