Сводка на войната, 19 септември 2023. Специално издание - Константиновка: ами сега?

Александър Леви и Катрин Гишар 19 септември 2023 в 21:52 7615 2

Зеленски

Снимка Getty images

Кой иска да провали посещението на Володимир Зеленски в САЩ?

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Владимир Зеленски нямаше нужда от това. На път за Вашингтон, където трябва да говори лично от трибуната на ООН - за първи път от началото на войната - и след това да пътува до Вашингтон, където ще бъде приет от Джо Байдън и от Конгреса, украинският президент сигурно е научил новината в самолета. Още в деня на пристигането му на американска земя "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, което поставя под сериозно съмнение украинската версия за удара, при който на 6 септември на централния пазар в Константиновка загинаха 16 души. Самият Зеленски, последван от няколко украински официални лица, незабавно осъди "умишлената атака" от страна на Русия срещу цивилни цели. Ударът, който дойде точно когато киевските власти приемаха държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, беше единодушно осъден от няколко европейски държави, включително Германия, която го заклейми като "нападение срещу човечеството".

"Ню Йорк Таймс" припомня, че след нахлуването си в Украйна Русия многократно и систематично е атакувала цивилни граждани и е нанасяла удари по училища, пазари и жилищни блокове като част от "целенасочена тактика за всяване на страх у населението". През април в Константиновка руската армия бомбардира къщи и детска градина, при което загинаха шестима души.

Събраните и анализирани от вестника доказателства, включително фрагменти от ракети, сателитни снимки, свидетелски показания и съобщения в социалните мрежи, обаче категорично сочат, че това нападение е резултат от заблудена украинска ракета, изстреляна от пускова система "Бук". "Нападението изглежда е било трагичен инцидент. Според експерти по противовъздушна отбрана ракети като тази, която удари пазара, могат да се отклонят от курса по различни причини, включително електронна неизправност или повредена или срязана перка за насочване при изстрелването", продължава"Ню Йорк Таймс".

За разследването си вестникът мобилизира шестима репортери (двама от които са били на няколко километра от Константиновка в момента на удара) и интервюира двама ракетни експерти. На място журналистите са успели да съберат разкази на очевидци и дори фрагменти от ракетата, които според тях отговарят на 9M38, използвани от "Бук".

След няколко часа мълчание във вторник, 19 септември, властите в Киев реагираха на новината по доста хаотичен начин. Армията отказа да коментира информацията, докато "тече официалното разследване". Източници от Генералния щаб обаче заявиха пред местната преса, че този ден не е била използвана ракета тип "Бук".

Съветникът на президента Михайло Подоляк обеща, че "юридическата истина" по случая ще бъде установена, така че "обществеността да знае точно какво се е случило в Константиновка". На 12 септември обаче същият Подоляк заяви, че "няма какво да се разследва по отношение на очевидното": според него Русия просто пак е ударила граждански обект в Украйна. На 19 септември СБУ, мощната служба за вътрешна сигурност на Украйна, повтори своята версия за събитията: пазарът е бил ударен от руска ракета С-300. Службата заяви още, че това твърдение се подкрепя от фрагментите, иззети на мястото на инцидента. Според СБУ разследването на това "поредно руско военно престъпление" все още продължава.

В деня след удара няколко руски канала в Телеграм, известни с про-военната си позиция, поставиха под въпрос украинската версия за удара. Парадоксално, но и за тях, както и за"Ню Йорк Таймс", именно видеото от камера за наблюдение на експлозията, публикувано от самия Володимир Зеленски няколко минути след трагедията, послужи като отправна точка за разследването. От погледите на минувачите и отражението на ракетата се вижда, че тя е дошла от сектор, контролиран от украинската армия. По-късно руски военни експерти, известни с опозицията си срещу войната и режима на Путин, като Руслан Левиев и Ян Матвеев, развиха същите аргументи, поставящи под съмнение украинската версия.

Междувременно в Москва…

Днес публикуването на това разследване продължава да радва подпалвачите на войната в Москва. "Ню Йорк Таймс" току-що потвърди това, което казват руските военкори! Според тях това не е случайно: администрацията на САЩ, която (според тяхното виждане за света) очевидно контролира съдържанието на "Ню Йорк Таймс", е искала да изпрати послание на Зеленски в деня на пристигането му в Ню Йорк. Някои казват, че това е било "приятелски огън"; други "удар в гърба". За Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, тази статия вече компрометира цялото посещение на Зеленски в Съединените щати, защото "ясно доказва, че Зеленски може откровено да лъже". "Ние много добре знаем това" - продължи той. "Но за сенаторите и конгресмените това е новина". Накратко, това не би могло да дойде в по-подходящ момент.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

швейк

20.09 2023 в 16:33

стават грешки, а не е добре за морала да признаеш, че ракетата е заблудена твоя. това е една ракета от стотици и хиляди изстреляни от рашистите. за съжаление е още една дъвка в устата на рашистката пропаганда

1000

1

foreigner66

19.09 2023 в 23:47

Мисля,че светът се е пообъркал в тази война,кой за кого и какви глупости и "истини" пише. Виждал съм реактивни снаряди да падат и взривяват веднага след изстрелване. Драмата е ВОЙНАТА, започната от един народ/не можеш да събереш 500000 армия без съгласието на народа/преди 9 години и няма как да се вини този, който се защитава по всички начини. Украинска пропаганда казват,ами тя нямаше да я има ако ги бяха оставили мирно и тихо да решават собствените си проблеми.
 
X

Да помогнем на украинските деца!