Българка шеф на Евростат - това е истинско чудо

Светослав Метанов 24 януари 2017 в 17:11 18059 3

След циркаджийската драма "Ирина-Кристалина", с която шашнахме света, сега страната ни има истински повод за гордост, който не е свързан с успехи в областта на спорта или успешни наши творци. Българката Мариана Коцева оглави Евростат, засега като изпълняващ длъжността, но е твърде вероятно скоро да бъде обявена за титуляр.

Много е възможно да не знаете коя е тя, но успехът на тази българка е много по-значим дори от това страната ни да бе излъчила генерален секретар на ООН. Постът в световната организация е въпрос на политически пазарлък и дипломатическа игра, в която страната ни явно нямаше потенциал и аргумент да участва. А постът на Коцева нито е дирижиран, нито квотен. Дължи се изцяло на нейните лични качества.

И до момента Коцева бе най-високопоставеният българин на изборна длъжност в евроинституциите. Тя бе заместник на председателя на Евростат - германеца Валтер Радемахер, който се пенсионира в началото на годината. Зае тази позиция не заради страната, от която идва, а въпреки нея. За назначението й нямаше побутване, връзки и каквато и да е протекция, а единствено безспорен професионализъм в областта на статистиката.

А за Коцева, типично по нашенски, имаше опит да бъде издърпана обратно в българския казан. И то не един, а няколко.

Още докато бе председател на Националния статистически институт тя бе нарочена за виновник за някои странни възможности за отговори в анкетните карти за пробното преброяване на населението през 2010 г.

В тях бяха включени американски, африкански и херцеговски етнос, а при въпроса за майчин език един от вариантите за избор бе “африкански”, какъвто няма.

Естествено, Коцева не бе писала възможните отговори, но националистическите формации бяха силно скандализирани от включването на “българо-мохамедански” и "македонски" етнос във въпросника. И поискаха оставката на "предателката" Коцева.

Тя си я подаде, но премиерът Борисов след като порица работата на Коцева, великодушно й прости и не я прие.

Само година по-късно през 2011 година под нейно ръководство НСИ проведе много успешно регулярното преброяване на населението, при което почти половината българи предоставиха данни по Интернет. Най-успешната кампания по електронно преброяване в света до този момент.

Почти веднага след това Коцева кандидатства за работа в европейското статистическо бюро и я получи, заедно с признанието за изключителен професионализъм. 

Дори и в базираното в Люксембург бюро обаче я преследваха родните безобразия.

За наследник на Коцева на шефското място в НСИ бе назначена Ренета Инджова - бивш служебен премиер. Нейният престой във ведомството освен чистка на повече от 50 добри специалисти се запомни и с невероятен и съвсем неочакван скандал. През 2014 година Инджова хвърли бомбата, че собствените му данни от преброяването на населението през 2011 г. са "манипулирани и съмнителни".

Ведомството излезе с доклад, според който "не могат да се приемат за коректни данните за общия брой на населението, за домакинствата и за етническата и религиозна принадлежност на хората у нас". Камъкът отново бе хвърлен по Коцева, но не постигна целта си. В Евростат безпочвените нападки и празнословието не хващат дикиш.

Новият пост на Мариана Коцева е изключително престижен. Председателят на Евростат е с ранг на еврокомисар. Бюрото е организация, на която в Еврокомисията разчитат за изработването на секторни политики и анализи. И успехът на българката е едно малко чудо, което тя направи възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

24.01 2017 в 22:08

Наистина повод за гордост и пример за следване.