Българите съвсем рационално, а не от стадно чувство, избират Гърция

Николай Слатински Последна промяна на 06 септември 2016 в 09:23 22134 13

Средностатистическите българи съвсем рационално избират да почиват в Гърция, а не в България. Те не са се видели в пари, не търсят лукс, не робуват на снобарство, мода или със стадно чувство, а напълно рационално, отлично пресметнато, съзнателно избрано и в голяма степен по финансова принуда избират почивката в Гърция. Защото Гърция им предлага това и на такава цена, което и на каквато цена България не може да им предложи. Каквото и да си говорят разни министърки и техните началници по пряка властова и съребрена партийна линия.

Това пише във фейсбук специалистът по национална сигурност Николай Слатински, който се включи в разгорялата се през последните дни дискусия за причините родните туристи масово да отлитат на юг през почивните дни за Съединението.

Ето и цялото мнение на Слатински:

По повод задръстванията в посока Гърция. И без коментар на поредната нелепица, изръсена от пилотната кабина на държавата:


- Едни ФБ-приятели възприеха гласуването с коли За гръцките курорти, като лична патриотична обида и реагираха в духа:

Какво? Гърция ли?

И започнаха да изреждат прелестите на България. Макар никой да не оспорва, че България има дивни прелести.

- Втори ФБ-приятели реагираха направо националистически в духа: 

Ово е стандарт!

И от висотата на материалната си заможност, започнаха да изреждат къде те са били в България и как са били обслужени, как всичко е било супер, на висота и на над-средно-европейско ниво. Аз също познавам българи, които си позволиха да се бръкнат надълбоко и изкараха чудесни дни по нашето Черноморие.

- Трети ФБ-приятели, макар и доста малко, подкрепиха ББ или поне казаното от него, като реагираха в духа:

Ами прав е човекът!

Щом цели 80 (или 70) 000 могат да си го позволят отдъхването в Гърция, значи нещата се оправят, хората наистина са се видели в пари и въобще, българинът само хленчи колко е зле, вайка се колко е нещастен, а всъщност пред него вече са блеснали житата...

- И четвърти ФБ-приятели, реагираха в духа: 

Надежда тука всяка оставете!

И като пресметнаха че 80 (или 70) 000 са някъде около 1% от всички българи, приведоха отчайващи примери за мизерията на десетки проценти други български граждани, само дето не накараха на пътуващите за Гърция да им приседне и почивката, и парите, в които са се намерили...

Аз поради личен избор не съм избирал къде да почивам тази година, затова сигурно мога да разсъждавам по-трезво от редица ФБ-приятели и по-неслънчасало от премиера.

Каквото и да ни казват тези четири категории ФБ-приятели, а също така каквито и нелепици да се намират в състояние на свободно (из)падане от пилотската кабина на държавата ни, истината за мен е една и само една:

Средностатистическият българин не разполага с излишък пари, не е необходимо добре и достатъчно задоволен в материално отношение, цепи стотинката на две, седем пъти премерва преди да отреже, прави си сметката трезво и затова действа съвсем по Теорията на рационалния избор.

Той несъзнателно или подсъзнателно, а може би най-съзнателно прави своя избор по т.нар. минимакс и максимин, сиреч стреми се да избере най-малко скъпата възможност от скъпите възможности или най-малко евтината възможност от евтините възможности.

И за срам, поука, лош късмет и справедливо възмездие, твърде не малка част от средностатистическите българи се оказват ефикасно планираща и ефективно стратегираща общност, затова при тях минимаксът съвсем рационално съвпада с максиминът и се оказва именно Гърция. Гърция, а не България!

Т.е. за тях минималната от максималните оферти съвпада с максималната от минималните оферти и затова толкова много от средностатистическите българи поемат към Гърция. Към Гърция, а не към България!

Не го правят от търсене на лукс, от насмогване на харча, от ояждане, от снобарство, от мода или със стадно чувство, а напълно рационално, отлично пресметнато, съзнателно избрано и в голяма степен по финансова принуда. Защото Гърция им предлага това и на такава цена, което и на каквато цена България не може да им предложи. Каквото и да си говорят разни министърки и техните началници по пряка властова и съребрена партийна линия.

Така мисля аз. И не само го мисля, но и го наблюдавам сред своите роднини, приятели, познати и колеги.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16374

10

Стринка Минка

06.09 2016 в 23:50

И какво всъщост ни казваш ти авторе?
Нещо което да не знае всеки поне?

7751

9

Big Smile

06.09 2016 в 16:45

В страната на Балкантурист, отивайки на море или планина се срещаш основно с лошо обучени и още по-лошо платени наемници на главури, които по измамен начин са приватизирали, купили или откраднали старите соц.бази. Нашата държава си избра да прави такъв туризъм, в резултат на което отношението цена-качество е винаги отрицателно. Нормалният българин не вижда никаква причина да пълни гушата на разни Ветковци, Герговци, Влечевци и т.н.
Митът за уникалността на България падна с отварянето на границите и на желязната завеса. За това не се чудя на опашките към Гърция - там моделът на туризЪма е друг....
Viva BALKANTURIST!

73928

8

El Commandante

06.09 2016 в 11:53

Става смешно вече и е поредното доказателство че ако планетата Земя се намира на гъза на географията в галактически мащаби погледнато,то България е в гъза на географията на гъза на географията.
Демек ние не сме дори пичи въшки а джинджифилки-на пичата въшка, пичата въшка.

Алоооооооо, живеем в свободен свят, всеки отива там където му е гот,заврете си анализите в анал-изите и да не съм чул думата патриотизъм когато говорим за почвки, че ше повръщВам вече дейба....

11009

7

случайно прочетох

06.09 2016 в 11:24

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ е абсолютно прав, но малко сложно го е обяснил и за управляващите ще е трудно да го разберат;-)