''Живея втори живот'': Лекари от ''Св. Анна'' спасиха македонец с уникална операция

OFFNews 06 февруари 2023 в 09:25 15711 0

екипът на УМБАЛ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Екипът на д-р Станислав Йорданов от отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ "Св. Анна"

Екипът на д-р Станислав Йорданов от болница „Св. Анна“ извърши уникална операция, отказана в няколко държави, за да спаси гражданина на Северна Македония Денис Кралевски, предаде БГНЕС.

През лятото на миналата година Денис от Скопие катастрофира тежко с мотоциклет в РСМ. Той изпада в кома около 40 дни и животът му е спасен в реанимацията на македонска болница. Има множество фрактури и тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята.

Това довежда до постепенно стесняване на дихателните пътища. От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух.“, разказва д-р Станислав Йорданов от отделението по Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

Лекарите в няколко балкански държави – РС Македония, Сърбия и Словения – отказват да извършат високо рискова оперативна интервенция. Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница „Св. Анна“, където е приет от д-р Йорданов и доц. Конов.

Първото усещане, когато видях Денис, беше, че трябва да му помогнем, защото виждах, че нещата вървят зле и няма време за чакане“, споделя д-р Йорданов и добавя - Колегите са отказали извършването на операцията, поради високия риск който тя крие, включително и за живота на пациента, но ние решихме казуса успешно.

Денис Кралевски, Р Северна Македония, снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Случаите като този са сравнително редки, но в страната ни те са лечими. В Европа не са много центровете, работещи подобен тип хирургия. Операцията на Кралевски продължава часове, но благодарение на екипа на д-р Йорданов, включващ доц. Конов, д-р Христова, д-р Иванова, д-р Михнева, д-р Романова, д-р Дилова, д-р Лазаров, д-р Камел и м.с. Лазарова, д-р Николаков и анестезиологичния му екип – чудото е факт и пациентът е спасен. „Благодаря на моя екип с който работихме, както и на анестезиологичния екип. Без тях и без грижите на сестрите и санитарите от нашето отделение нямаше как да постигнем този успех. Грижите за пациента са екипна работа и медицината не е „one man show“, подчерта д-р Йорданов.

Доц. Конов подчерта качествата на медиците, осъществили тази уникална операция. „Д-р Йорданов е един прекрасен хирург и сме създали един добър център в болница „Св. Анна“. Такъв се прави с добра техника, добро разбиране в екипа и добри анестезиолози. Воденето на анестезия на такъв болен е предизвикателство“, добавя той.

Вторият живот на Денис

Операцията на младежа е направена на 20 януари и днес той е като нов човек. Лекарите, които наблюдават неговото възстановяване, даже се шегуват, че той е готов за космонавт.

Дойдох в България, защото имах много големи проблеми след претърпяната катастрофа. Доц. Конов и д-р Йорданов ме приеха и направиха всичко, за да бъда здрав, да мога да дишам. Много им благодаря, много съм доволен от престоя си в болница „Св. Анна“, каза Кралевски.

Сега той диша спокойно, храни се и пие течности, може да си движи главата, но трябва още известно време да спазва режим до пълното му възстановяване. Младежът съветва всички, които имат подобен проблем смело да търсят помощ в „Св. Анна“, където ще бъдат лекувани добре.

„Живея втори живот. Благодаря за втория живот, който ми даде, да мога да дишам и съм много доволен“, сподели Денис, обръщайки се към д-р Йорданов.

„И за мен е щастие и гордост, че се справихме заедно и мога да видя усмивката ти“, каза на свой ред лекарят от „Света Анна“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика