Топ 5 на танците, с които ще изгорим най-много калории

OFFNews 17 март 2018 в 10:55 10341 0

Снимка АРХИВ: Трупата на Нешка Робева

Студът си отива, а с него и все по-често мечтите ни ще ни водят към морето и слънчевите плажове. Но... Дали не сме натрупали някое и друго килце, покрай зимния застой на топло?

Спокойно, проблемът не е само ваш! Има и решение, което не е свързано нито с кошмарни изнервящи диети, нито с безумно блъскане във фитнеса. 

По-много приятен начин можете да постигнете впечатляващи резултати и да влезете във форма. Просто танцувайте!

Танцът, стига да не е между четирите стени на дома ти, е форма на социална активност. Дава възможност да се срещаш с нови хора и да създаваш приятелства. Клубовете по танци надграждат уменията ти за общуване и повишават увереността и самооценката ти, намаляват стреса и оставят цялостно усещане за щастие.

Ето и петте танца, които ще ви помогнат най-добре да стопите излишните килограми:

5. Ориенталски танци

Имайки предвид близостта на този вид танци с любимия на много българи жанр в музиката, няма как да не го сложим в нашата класация. Нещо повече, те не са просто "въртене на гюбеци". Ориенталският танц се приема за един от най-древните на света, като за негова родина се приема Средния Изток и Северна Aфрика. В него се различават традиционни и модерни стилове, като някои от тях включват използването на аксесоари – воал, бастунче/стик, крила, ветрила, мелая и други.

Ориенталските танци са с древна история и познания за самата жена. В началото танцът се изпълнявал както като част от различни ритуали, така и за забавление. Той дава възможност за израз на емоции и преживявания. Полезен и приятен. Усъвършенства координацията на крайниците с торса, както и равновесието. Интензивно упражнява всички мускулни групи - шийни, раменен пояс, гръбни, гръдни, бедрени. Оформя фигурата по много хармоничен начин (особено талията), повишава тонуса. Преоткрива женствеността.

4. Канго Джъмпс

Последен писък на модата в последно време. Първоначалното появяване на този вид дейност на родната сцена бе свързван основно с подскоци и упражнения. Напоследък се наблюдават и колоритни танци, било то български или чуждестранни.

Основната част на тренировката включва пет характерни за Канго Джъмпс стъпки в различни разновидности. В зависимост от нивото на участниците треньорите задават по-сложни или по-лесни варианти на основните стъпки. Канго Джъмпс тренировката прилича на танц, тъй като стъпките се наслагват една след друга и след тяхното комбиниране в края на основната част се получава хореография от движения, изпълнявана под звуците на музикални ремикси. Всяка една от Канго обувките тежи по 2 кг., което осигурява допълнително натоварване. Това прави тренировката по-ефективна, тъй като движенията на краката изискват повдигане на допълнителна тежест. Проучвания показват, че при една Канго Джъмпс тренировка се изгарят около 400-800 калории. Трябва да се има предвид, че тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори.

3. Зумба 

През 90-те години на ХХ век при провеждането на клас по аеробика Бето Перез забравя да вземе със себе си касетата с музиката за неговата хореография. За да не провали обучението, той решава да импровизира като използва традиционни салса и меренге ритми от касетите, които носи със себе си.

Хореографията на зумбата съчетава движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства и кючек. Заедно с това се изпълняват клекове и удари. Часовете по зумба са структурирани по подобие на класическата аеробика, като първите 45 минути се състоят от кардио тренировка, а в последните 15 се изпълняват упражнения на земя за конкретни проблемни зони, като корем, крака, дупе.

2. Брейк 

Тук, макар и изненадващо, застава този стил. Второто място е насочено към по-младата част от аудиторията, тъй като вече от доста години по заведенията този вид танци привлича голям брой погледи и възхищения. Стилът изисква много сериозна физическа подготовка и това е сигурен начин да се влезе във форма.

Брейк денс е наименование на оригиналния танц Breakin’ получил известност в Бронкс сред младите пуерториканци и афроамериканци в края на 60-те и началото на 70-те години на двадесети век. Нормално танцът се изпълнява на фънк или хип хоп музика. Има 5 първични елемента, които оформят основите на брейка. Те са Top Rock, Go downs, Footwork, Spin moves (power moves), freezes ( замръзвания ). Разчита се на микс от координация, гъвкавост, стил и ритъм. С тази техника се открива демонстрацията. Брейкът има голям арсенал от основни стъпки, които обикновено се усвояват от начинаещите и се развиват от напредналите. От особена важност е доброто придвижване в пространството и умението да се постига изненада в изпълнението. Също толкова необходимо е умението да се импровизира. То придава на брейка особена енергичност.

1. Български танци 

Кои, ако не българските танци, могат да са на първото място. Те са едно великолепно съчетание между краката, тялото, ръцете и главата. Благодарение многото различни етноси, които са минали през територията на България, хората, които са усвоили това изкуство, могат да бъдат изключително универсални във всеки един жанр. Стилът на народните танци се е оформил в продължение на векове в зависимост от условията на духовен живот, нравите и обичаите, при които е живял и се е развивал народът ни.

Хора от различни държави се чудят как такава малка страна като нашата, има такова голямо разнообразие от танци и хора. Всеки, който е имал удоволствието да наблюдава тази магия, наречена български фолклор е останал възхитен от прекрасните ни песни и танци. В страната ни има шест етнографски области (Северняшка, Шопска, Пиринска, Добруджанска, Тракийска, Родопска) като всяка от тях се отличава със специфични движения.

Да танцуваш винаги е много приятно, а предимството на българските народни танци е, че и повечето от нас имаме някакви спомени, свързани с песните, върху които се танцува. Танците ни укрепват мускулите на гърба, коремните мускули, ръцете, краката, помагат да се съхрани подвижността на ставите, правят ни по-стройни и грациозни. Има и много версии, в които родното изкуство е свързано и с лечебни цели. До колко е вярно, все още не може да се каже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови