Стомашните киселини атакуват! Как да угасим пожара?

OFFNews 06 март 2024 в 10:00 6068 1

стомашни киселини

Снимка OFFNews

Противодействие на стомашните киселини

Познато ли ви е неприятното усещане за парене зад гръдната кост и появата на стомашни киселини? А знаете ли, че за последните 15 години, броят на хората със стомашни проблеми в България се е увеличил двойно – това констатират от Световната здравна организация. Сред основните причини за тази статистика са нездравословните и некачествени храни, които консумираме, стресът и неправилното хранене. Неприятното чувство на изгаряне се появява поради връщането на стомашни ензими и киселини от стомаха обратно към хранопровода, причинявайки дразнене на лигавиците. Подобно усещане се е случвало почти на всеки и обикновено бързо отшумява. Проблемът е, че при зачестяване, стомашният сок ерозира лигавиците на органите и може да нанесе щети, водещи до по-сериозни заболявания. Задълбочаването на гастроезофагеалния рефлукс може да причини развитието на стомашни язви, язви на дванадесетопръстника или други значими стомашни заболявания.

Как да противодействаме на стомашните киселини?

Разговаряме с д-р Татяна Мороховец, специалист Вътрешни болести и гастроентерология. Част е от екипа на ДКЦ“Неоклиник“ и МЦ “Fi Health”, София.

Д-р Мороховец, кои са причините за появата на киселини и гастроезофагеален рефлукс?

Производството на стомашни сокове (мукус, солна киселина и ензими) е физиологичен процес, целящ трансформирането на погълнатите храни по такъв начин, че да ги направи подходящи за чревна абсорбция. При някои особени условия, защитната способност на мукусния слой може да се компрометира: например, в случай на химични атаки (свръхпродукция на гастритни сокове, дължаща се на заболявания, приемането на лекарства или дразнещи храни като: кафе, чай, алкохол), физични атаки (топла храна и студена храна) и механични атаки (недобро сдъвкване на храната, диагностични ендоскопични изследвания), а също така и на безпокойство, стрес и неправилен начин на живот (бързо или нередовно хранене). Недостатъчният мукусен слой и неговата намалена защитна способност позволяват пряк контакт на дразнещите агенти със стомашната лигавица. Това довежда до раздразнение на лигавицата, което се усеща като парене и болки в епигастриума или зад гръдната кост, в периода между храненията. Освен това, раздразнението на стомаха може да причини и метеоризъм, гадене или повръщане и гастроезофагеален рефлукс. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е заболяване, при което долен езофагеален сфинктер, респективно мускул между хранопровода и стомаха е абнормално с отслабен тонус, което позволява на стомашното съдържимо да се върне обратно и да проникне в хранопровода. Проявява се с болка високо в епигастриума и гърдите, с ирадиация към гърба, често и с болки в гърлото или суха кашлица. Пушенето и мазните храни намаляват способността на долния езофагиален сфинктер да се затваря след като храната е преминала в стомаха. Затлъстяването и бременността също са предпоставка за рефлукс.

Как да се справим със стомашните киселини?

Абоацид® гел на ABOPharma е едно много добро решение при киселини и рефлукс. Това е медицинско изделие с моментално действие, което противодейства на симптомите на дразнене на стомашната лигавица като: болка, парене, усещане за киселини, често уригване, подуване и гадене. Абоацид® гел образува бариера, която предпазва лигавицата от агресивните стомашни сокове. Благодарение на растителната си формула, Aboacid® гел притежава изразено успокояващо и защитно действие върху лигавицата на хранопровода и стомаха. Добавеният натриев хиалуронат в продукта действа като смазка за тъканите и модулира взаимодействията между съседните тъкани. Натуралната му формула е с бързо комбинирано действие и изпълнява протективна функция при прием на нестероидни противовъзпалителни средства или при нездравословно хранене.

При какви случаи може да се използва Aboacid® гел и има ли противопоказания?

Aбоацид® гел може да бъде полезен също и в случай на спазми и метеоризъм, свързани с гастритно възпаление. Продуктът може да допълва превенцията при ситуации, които могат да предизвикат раздразнение на стомашната лигавица (дразнещи вещества, периоди на психофизически стрес, смяна на сезона, неправилен начин на живот, нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи средства). Абоацид® гел може да се прилага заедно с инхибитори на протонната помпа, Н2 антагонисти, използвани при остри или хронични гастрити, гастродуоденити, гастро-езофагеален рефлукс и гастро-дуоденални язви, съгласно предписанията на лекаря.

Абоацид® гел противодейства изключително бързо на стомашните киселини и повлиява болката в горната коремна половина, появяваща се след нахранване, както и при рефлуксен ларингит (дрезгав глас). Важно е да се отбележи също, че продуктът не предизвиква запек. Той може да се използва и като превенция по време на периоди на силен стрес или след нездравословна диета. Aбоацид® гел е под формата на удобни стикове за директен прием и е с приятен вкус на боровинка. Гелът облива хранопровода, като го предпазва по-ефективно от други продукти, които са под формата на хапчета и се приемат с вода.

Важно е да отбележим, че Абоацид® гел може да се използва и по време на бременност, кърмене, както и от диабетици. Над половината от бременните жени получават киселини всеки ден, особено през третия триместър на бременността, а приемът на Абоацид® гел значително облекчава тези състояния и се понася добре. Приемайте по 1 стик от Абоацид® гел при нужда, след хранене или преди лягане. Препоръчва се приемането му поне 2 часа преди или след употребата на други лекарствени продукти. Продуктът съдържа само вещества, за които е доказано, че са безвредни, а това позволява многократната му употреба.

Какво е действието на всяка от съставките в Aбоацид® гел?

Богатият растителен състав на Абоацид® гел оказва моментално действие, като се бори с киселините, предпазва лигавицата и противодейства на киселинния рефлукс. Една от важните съставки в Абоацид® гел е индийското грозде, чиито плодове притежават антисекреторни, противоязвени и цитопротективни свойства. В изследване по отношение на безопасността и ефикасността на индийското грозде е доказан ефектът на значително намаляване на честотата и тежестта на регургитация на киселините.

Също така много важно действие във формулата на Абоацид® гел има гелът от алое вера, който има изявен противоязвен и антимикробен ефект и оказва влияние в лечението на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Има доказателства, че Алое Вера осигурява безопасно и ефективно лечение за намаляване честотата на нейните симптоми.

Основното действие на лечебната ружа е да образува защитен филм върху повърхността на лигавицата, благодарение на слузообразувашите полизахариди в състава си. Оказва омекчаващо, обезболяващо, противовъзпалително, антимикробно и антиоксидантно действие. Освен това намалява контакта на раздразнената стомашна лигавица със солната киселина на стомаха и с патогенната бактерия хеликобактер пилори, която е причинител на стомашните и дуодендрални язви.

Горският слез е подходящ при храносмилателни проблеми. Намалява киселинността в стомаха и стомашния дискомфорт благодарение на полизахаридния комплекс в състава си. Притежава много силни антиоксидантни свойства. Има успокояващо и спазмолитично действие при раздразнен стомах и спазми.

Лайката противодейства на типичното усещане за тежест, киселинност и болка, причинени от лошо храносмилане. Притежава антисептичен ефект.

Абоацид® гел е с добавен натриев хиалуронат, който изпълнява функция на механична защита на лигавицата и осигурява хидратацията на тъканите. Той предпазва от напрежение и дразнене, а в същото време способства за намаляване на възпалението.

КУПИ ОНЛАЙН АБОАЦИД/КСАНАЦИД ГЕЛ - ТУК!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика