Столичани са включиха в Боса разходка за превенция на венозната болест

Над 50% от българите страдат от разширени вени

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2021 в 11:54 835 0

Стотици столичани се включиха в инициативата Боса разходка, която се проведе на 24 юли в Южния парк в столицата. Целта на събитието е да информира обществеността за възможностите за превенция на разширените вени (хронична венозна болест) и необходимостта от ранна диагностика и лечение на заболяването.

Инициативата Боса разходка, която се провежда за втора поредна година, е част от националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В Босата разходка се включиха актрисата Алекс Сърчаджиева, която е и лице на кампанията, травъл блогърът Ели Иванова, основател на „Друми в думи“, и водещият Павел Владимиров.

Талантливите танцьори от клуб за народни танци „Витоша" показаха завладяващия танц „Краченица“, който е създаден специално за кампанията.

Те представиха специална комбинация от движения, които са измислени с цел раздвижване на краката и облекчаващи болката и чувството на тежест. Участниците в събитието се раздвижиха допълнително и със забавна тренировка по комбинирана гимнастика, водена от Евелина Илиева.

Като част от събитието бяха предвидени също и консултации с лекари-специалисти, които дадоха ценни съвети на хората относно рисковете, превенцията и навременното лечение на хронична венозна болест.

„Вярвам в активния начин на живот, а тази кампания ни напомня колко е важно да се грижим за здравето на краката си,“ сподели пред присъстващите актрисата Алекс Сърчаджиева.

„За мен е огромна радост да видя колко много хора са се включиха в събитието. Това означава, че всички ние имаме огромно желание да променим начина си на живота и да започнем да се движим по-активно“, каза още звездата от сериала „Откраднат живот“.

„От разширени вени страдат над 50% от българите. Често обаче хората неглижират проблема и се обръщат към лекар-специалист, когато е късно. Важно е да знаят, че могат да се предпазят от развитие на заболяването хронична венозна болест, като се опитат да променят ежедневието си. През лятото, когато времето го позволява, е добре хората да се движат повече - това е част от профилактиката. Да се хранят здравословно и умерено с цел предпазване от натрупване на излишни килограми. А ако евентуално почувстват болки в крайниците, тежест и неразположение, отоци, да направят веднага консултация с лекар“, обясни д-р Вълчев.

Тази година кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се фокусира върху необходимостта от грижа за здравето на краката, която включва повече движение, балансирано хранене и при необходимост консултация с лекар-специалист.

Заради продължилата повече от година пандемия все повече хора водят заседнал начин на живот, който често води до проблеми с краката и вените. Затова през 2021 г. кампанията си постави за цел да мотивира хората да започнат да се грижат активно за здравето си.

Освен Босата разходка инициативата включва също и предизвикателството #ПътешествиеСМисия, чиято идея е да предизвика и окуражи българите да излязат сред природата и да извървят предварително подадени интересни маршрути, като заедно достигнат 10 млн. крачки.

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта www.venite.bg и фармацевтична компания Servier.

За актуални новини за кампанията и инициативите ѝ можете да последвате фейсбук страницата и да посетите сайта  venite.bg.
За участие в #ПътешествиеСМисия и за да станете част от #ОтборСМисия, се присъединете към групата #ПътешествиеСМисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови