Пациенти с ревматични заболявания: НЗОК ни направи кукли на конци

OFFNews 17 септември 2015 в 16:05 4411 0

Пациенти с ревматични заболявания подариха на Здравната каса картичка и дървена марионетка като символ на това, че НЗОК ги е оставила без необходимото им лечение.

От 1 август са влезли в сила новите изисквания на Касата за лечение с биологични лекарства, с които се лекуват най-тежките случаи на ревматични заболявания. Според новите изисквания за да имат достъп до тези медикаменти, пациентите трябва да са диспансеризирани, което обаче няма как да се случи, понеже заболяването не фигурира в наредбата за диспансеризацията.

Изискването е записано в наредба, която обаче не е обновявана от 2004 г., преди съществуването на биологичната терапия, затова не е съобразена с изискванията за включване на биологични продукти, обясниха паиентите.

От Организация на пациентите с ревматологични заболявания заявиха, че без лечение ще останат около 4000 души.

Тази сутрин от Организацията „подариха“ на НЗОК дървена марионетка и картичка, с която да напомнят, че на 4000 души е отнета надеждата за качествен живот.

В България около 100 000 са пациентите, страдащи от ревматични заболявания. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст. Ревматичните заболявания са широко разпространени, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. За да могат да водят нормален начин на живот, без болка и, за да могат да бъдат активни, хората с ревматични заболявания се нуждаят от непрекъсната медикаментозна терапия и рехабилитация. Около 4000 души от тях имат нужда от биологична терапия.

„Нашето послание е, че на днешния ден нямаме нито вяра, нито надежда, нито любов. Ние се чувстваме предадени от системата. Днес хората си подаряват четирилистни детелини за късмет, а ние подарихме марионетка и картичка с послание на всички членове от Надзорния съвет на НЗОК, за да им припомним какво направиха с нас през изминалите месеци - спряха съвременното лечение и надежда за качествен живот на 4000 български пациенти“, подчертаха от Организация на пациентите с ревматологични заболявания.

Ето и какво написаха те в картичката си до НЗОК:

Уважаеми дами и господа,

Днес - 17 септември, църквата почита паметта на светите София, Вяра, Надежда и Любов.

Мъдрата София нарекла дъщерите си с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

В днешния ден искаме да ви припомним – със спирането на лечението ни вие не ни оставихте нищо от тези човешки пътеводни светлини!

Днес ние нямаме ВЯРА, защото не знаем оттук нататък как ще продължи животът ни. Дали ще бъде в инвалидна количка и зад четири стени? Как ще живеем със смазващата болка, когато прекратите лечението ни? Дали семейството ни ще остане цяло и ще издържи на поредното изпитание???

Днес ние нямаме НАДЕЖДА. Надежда имат хората, които очакват утрешния ден. Ние не го чакаме, напротив, бихме искали времето да спре!

След като лекарствата ни свършат, всеки следващ ден за нас означава влошаване на състоянието ни и инвалидизация.

Днес за ЛЮБОВ дори не искаме да мислим. Любовта означава светлина, отдаденост и независимост. Любовта е най-красивото чувство. Да обичаш означава да се приобщиш към другия и да откриеш искрата в него. Дали нашата искра вече постепенно не загасва...

Този 17 септември 4000 български пациенти посрещат обезверени и със страх в сърцето. В днешния ден хората си подаряват четирилистни детелини за късмет, но ние ви подаряваме марионетка – за да ви припомним това, което направихте с нас, без нашето знание и съгласие.

Ние ви подаряваме марионетка, която да ви припомня и как едно недомислено и бездушно административно решение превръща живия човек в мъртва кукла на конци.   

В светите книги пише: "Всички сме ангели с по едно крило. И ние можем да летим, само ако се прегърнем силно”. 

Надяваме се човешкото във вас да проговори. ДНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови