Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първите дефибрилатори на обществени места и първите обучени да работят с тях

Марияна Манушева 16 октомври 2020 в 12:53 3405 1

Първите автоматични дефибрилатори на обществени места и първите хора, обучени да работят с такива вече са факт в тон с отбелязването на Световния ден на рестартирането на сърцето – 16 октомври.

В края на лятото и началото на есента 48 служители на Столичен инспекторат преминаха обучение за Основно поддържане на живота и автоматична външна дефибрилация към една от най-авторитетните организации в областта – Европейския съвет по ресусцитация - и вече притежават международно признат сертификат с тригодишна валидност. Тази инициатива беше осъществена по проект, изпълняван от Фондация „Първите три минути“ в партньорство със Столичен инспекторат и с финансовата подкрепа на Програма Европа 2020 на Столична община.

В рамките на обучението, участниците придобиха практически умения за разпознаване на пострадал със сърдечен арест, подаване на сигнал на тел.112, ефективен сърдечен масаж и изкуствено дишане и правилно и безопасно използване на автоматичен външен дефибрилатор.

Включените в проекта столични инспектори са избрани измежду 300 свои колеги, които миналата година преминаха пълен курс на обучение по първа помощ, като ентусиазирани и силно мотивирани, с готовност да надградят своите умения и да бъдат в помощ на обществото при нужда. Всички те са способни да откликнат при инцидент, докато изпълняват своите служебни задължения по улиците на София.

Сърдечният арест е водеща причина за смърт в индустриалния свят, като всяка година около 1 000 000 души в света умират от това. В България цифрата е над 10 000 души, което е над 10 пъти повече, отколкото в ПТП и над 100 пъти повече, отколкото в пожари и природни бедствия.

Сърдечният арест засяга хора от всички възрасти и във всякакво физическо и здравословно състояние и може да се случи внезапно и без предизвестие. Единственият шанс за пострадал със сърдечен арест е незабавното започване на сърдечен масаж от човек, който е на място, и извършване на дефибрилация до 2-3 минути от началото на инцидента. Така, колкото повече обучени има и колкото по-достъпни са автоматичните външни дефибрилатори на обществени места, толкова повече хора ще бъдат спасени.

В тази посока отдавна се работи активно в целия свят, а от няколко години и у нас. Обучението на столичните инспектори е пилотно за България и е смела крачка към развитието на общинска програма за автоматична външна дефибрилация за София и за цялата страната.

Такава програма за София се обсъжда от известно време и е в процес на реализация. В Пловдив тази година също беше направена голяма крачка. Във връзка с отбелязване на Световния ден на рестартирането на сърцето на 16-ти октомври, по инициатива на директора на дирекция "Здравеопазване" – д-р Калинов, на обществени места ще бъдат инсталирани 8 автоматични външни дефибрилатора, един от които в сградата на Общината.

Най-силната от кампаниите за популяризация и масовото обучение на хора се реализира именно по случай Световния ден на рестартирането на сърцето на 16-ти октомври. Тази година, във връзка с ограниченията за събиране на много хора на едно място, кампанията основно преминава в онлайн пространството и медиите, чрез които информацията достига до по-голям брой хора.

В България инициативата се реализира от Фондация „Първите три минути“, където в интернет пространството и социалните мрежи в рамките на дните около 16-ти октомври ще се публикуват образователни материали по темата. Много институции, организации и компании се присъединяват като партньори в разпространението на информацията.

Марияна Манушева, фондация "Първите три минути"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

16.10 2020 в 12:59

Давам им 2 седмици да оцелят. Отделно предвиждам, че някой пияндурник може да си го изпробва на себе си или на друг човек за да демонстрира мъжка сила и мощ ..
 
X

Подкастът на OFFNews