Ексклузивно Орлин Гигов уби украинката, която миналата година преби и изхвърли гола и боса

Първата мисия на медицинския хеликоптер превози тежко болен от Шумен до София (снимки, видео)

Янка Петкова 04 юни 2024 в 12:19 12996 2

първа мисия

Снимка Министерство на здравеопазването

Първа мисия на спешната въздушна помощ

След поредица от тренировъчни полети медицинският хеликоптер осъществи първата си мисия по въздух при транспортиране на пациент от Шумен до София, съобщиха от здравното министерство.

Медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 ч . Хеликоптерът е излетял в 8.02. В 8.45 спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 ч хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до гр. София.

От министерството припомнят, че са изпълнени всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София. Извършен бе подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа.

На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав е в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

Още два медицински хеликоптера чакаме до края на годината

В допълнение през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

Пред БТА управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен д-р Димитър Костов обясни, че транспортирането се е наложило заради трудности с диагностиката.

Той поясни, че жената е 49-годишна и здравни консултанти са препоръчали транспортирането ѝ до друго лечебно заведение с по-добри диагностични възможности. Управителят на МБАЛ Шумен посочи, че в ситуацията е имало добра координация между различните институции.

Жената, транспортирана с хеликоптер от Шумен до София, е в тежко състояние, извършват се всички необходими изследвания във Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение, където е настанена пациентката.

"От вчера знаем за спешен случай на пациент от Шумен, но тъй като беше лошо времето, не успяха да го транспортират до София. Днес хеликоптерът успя да го транспортира и да кацне на площадката. Жената е в тежко състояние, интубирана е в Шумен. Ние осигурихме дихателен апарат и кислород, за да може след това да бъде транспортирана към Военномедицинска академия”, коментира проф. д-р Димитър Петков, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

На брифинг от летателната база в кв. "Враждебна" медиците обясниха, че по време на мисията пациентката е получила гърч, който е бил овладян успешно. Транспортирана е към ВМА в столицата, тъй като там разполагат с едно от най-добрите инфекциозни отделения. Жената е била с усложнения след преболедувана инфекция. Според анестезиолога д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев най-важно е да си изградиш механизъм как да действаш, защото не можеш да реагираш като в контролирана среда, и да реагираш максимално бързо. Те бяха единодушни, че хеликоптерът е оборудван с всичко необходимо за оказване на спешна помощ.

От Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че "България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е в пълна готовност за изпълнение на HEMS мисии. От транспортното министерство припомниха, че на 18 март 2024 г. дружеството получи сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух. В страната вече има 8 болнични летища, а още 5 са в напреднала фаза на регистриране.

  Янка Петкова

  Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -1845

  5

  ob1

  04.06 2024 в 20:54

  Можело значи... и как така стана като не го направи г-н д-р ген. евроатлантиквата?!?

  2550

  2

  alfakentavur

  04.06 2024 в 14:16

  Браво, че махате на люгерчето платените тролски тъпотии.

   
  X

  За и против Гей парада