Пада изискването на отрицателен PCR тест след 14-дневна карантина, обмисля се съкращаването й на 10 дни

Няма да се налагат нови ограничителни мерки, заболеваемостта у нас не го налага

Янка Петкова 08 октомври 2020 в 11:20 6516 1

Отменя се изискването за отрицателен PCR тест след 14-дневна карантина при липса на симптоми. Обмисля се намаляването на срока на домашна изолация на 10 дни. Това съобщи на брифинг на националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Хората трябва да са спокойни, че няма да има нови ограничителни мерки. Заболеваемостта у нас е сред най-ниските в ЕС. Няма значително увеличаване на пациентите, които се лекуват в болници, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той съобщи, че единствената мярка, която ще бъде предприета е да се затегне контролът върху спазването на вече съществуващите ограничения.

Заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от консервативно лечение, е 14%, 5% е заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, каза проф. Ангелов.

Наблюдава се увеличение на случите сред медицинския персонал. От началото на епидемията до момента има 1263 положителни колеги с коронавирусна инфекция, каза министърът. Активните случаи са 278, на домашно лечение са 229, 43-а са в лечебни заведения, шестима в интензивни отделения.

Общият брой на заразените деца и ученици от детски градини и училища са 101, карантинираните са 3268. Броят на заразените учители в детски градини и училища са 133, а карантинираните са 119. От всички училищни паралелки в страната на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не посещават училище, посочи проф. Ангелов. Доц. Кунчев съобщи, че все още няма конкретизирани прагове, при които ще бъдат затваряне детски и учебни заведения, тъй като ситуацията с разпространението на вируса във всяка област е специфична и ще се реагира индивидуално.

Къде сме ние

България е на 24 място по заболеваемост в Европа и на 7 място по смъртност, съобщи доц. Кунчев. Той посочи, че ръстът на разпространение на инфекцията у нас през последните 14 дни е 23% и сравни данните с тези на Дания - 20%, която има най-ниски нива на континента, и на Латвия - 283%, която е сред страните с най-висок пик.

Спрямо страните на Балканския полуостров България е на 5 място по заболеваемост и на 4 място по смъртност, уточни доц. Кунчев.

Седмичните данни на Европейския център по контрол на заболяванията показват ръст на инфекцията в Европа от 23%, който е идентичен на този в България.

Все още сме в "светлата зона" по заболеваемост, уточни доц. Кунчев и посочи, че сред страните с най-голям скок на случаите са Испания, Великобритания, Нидерландия, Франция, и Чехия.

Въпреки увеличеният брой на случаите на COVID-19 у нас, при спазване на мерките, учебните заведения се очертават като едно от най-безопасните места, подчерта здравният инспектор.

Коронавирусът в София

Има тенденция към увеличаване на случаите в столицата, но все още разпространението е на огнища, каза директорът на Столичната районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. На въпрос на OFFNews къде са тези огнища, той отговори, че местата представляват стратегически обекти, затова не може да даде конкретна информация. Все пак д-р Пенчев назова един от клъстерите - бежански център във кв. "Военна рампа", който е поставен под карантина. Директорът на РЗИ София съобщи още, че към 7 октомври новозаразените с коронавирус медици в столицата са 27, от началото на пандемията броят им е 444.

Комбинираните тестове

Комбинираните тестове за диагностициране на коронавирус и грип А и Б вече са доставени в Столичната РЗИ, стана ясно още на брифинга. Пред OFFNews доц. Кунчев обясни, че при позитивен резултат за COVID-19 от комбиниран тест, лицето ще бъде въведено в информационната система като носител на вируса с всички произтичащи от това следващи стъпки. Няма да се налага повторно тестване за препотвърждаване на резултата с PCR за коронавирус.

И българите като Тръмп

Пациентите в България, заразени с коронавирус, се лекуват със същите медикаменти, с които се лекува президентът на САЩ Доналд Тръмп. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ремдесивир и дексаметазон е приемал Тръмп по време на лечението си стана ясно преди дни. Кунчев подчерта, че за нас е постижение, че всички пациенти във всички болници у нас се лекуват със същите вещества. Най-вече хората, които са тежко болни, приемат същите медикаменти. той съобщи още, че в момента страната разполага с 2 826 флакона от противовирусния препарат, предстои да бъдат заявени от 2500.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

09.10 2020 в 05:32

Така трябваше да говорят през Март и Април, за да дадат кураж и увереност на хората. Но тогава същият този министър беше на темата с чувалите и военните катафалки, кефеха се, че са блокирали големите градове и много чакаха да видят как вирусът ще тръшне непокорните.
Сега запя друга песен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!