Нови COVID мерки от понеделник

Маските в градския транспорт, болниците и оживените закрити места може да станат задължителни, ако заболеваемостта продължи да расте с високи темпове, съобщи доц. Ангел Кунчев

Янка Петкова 13 юли 2022 в 11:38 8182 4

доц. Ангел Кунчев

Снимка Министерство на здравеопазването

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Мерките срещу COVID-19 ще бъдат предложени, след като бъде приет новият план за справяне с пандемията. Очаква се това да стане днес. Ако днес се приеме планът, до края на седмицата мога да направя предложение, което да бъде оформено като заповед от министъра на здравеопазването и да влезе в сила от понеделник.

Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Маските в градския транспорт и обществените места са силно препоръчителни за най-засегнатите области. Впоследствие заради ръста на заболеваемостта от коронавирус вероятно тези мерки ще станат задължителни", посочи той.

На този етап мерките няма да доведат до никакви затруднения за социалния живот, икономиката, туризма, не знам какво ще стане в следващите седмици, защото има ръст на заразените, но няма съществен ръст на броя на хората в болниците, особено в интензивните отделения. Много внимателно наблюдаваме ситуацията, расте броят на заразените както в Европа. Ако заболяването продължи да протича както досега няма да има сериозни последствия, каза доц. Кунчев.

Според него е възможно да има и локални, и национални мерки: Единият вариант е да ги въведем сега за тези 5-6 области, които са над останалите, но ситуацията е много динамична, следващата седмица и други области ще влязат в тази група, затова е възможно да се вземе решение те да бъдат директно национални", каза държавният здравен инспектор и подчерта, че предпазването е въпрос на желание и лична отговорност и не са нужни заповеди.

По думите му с отпадането на извънредната епидемична обстановка възможностите за реакция на здравните власти са силно ограничени и това пречи на работата им. Той призова всеки, който има симптоми на болестта, да ограничи контактите си за няколко дни и по най-бързия начин да потърси лекарска помощ.

Доц. Кунчев бе категоричен, че когато човек се чувства зле, трябва да може бързо, по най-лесния, достъпен и безплатен начин да има достъп до диагностика и това може да стане при личния лекар, който да издаде направление за PCR, за да не обикаля от кабинет на кабинет, а да получи веднага диагноза и лечение. Той увери, че се работи за преодоляване на проблема, който възникна с решението направления за PCR да се издава само от специалисти в извънболничната помощ, до които може да се стигне с направление от личен лекар.

Връщат безплатните антигенни тестове при джипитата

РЗИ трябва да имат свобода да разкриват бързо допълнителни отделения за лечение на COVID и това ще осигури по-голяма готовност при нарастване на заболяемостта. В момента това е много затруднено, да не кажа почти невъзможно. Трябва да има съдействие от НЗОК и НС, ако е необходимо, така че всички пречки да бъдат премахнати и ние да можем да действаме в началото на вълната. Ако спазваме сегашния закон, трябва едва ли не да вдигнем заболеваемостта 10 пъти, да напълним болниците и тогава да въведем извънредната ситуация, което е абсурдно, коментира главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев отново припомни, че Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията препоръчва втора бустерна доза за хората над 60 г., като уточни, че според него хората с хронични заболявания трябва да си поставят четвърта доза. Тя е препоръчителна и за тези, които работят с рискови групи.

За незабавно поставяне на бустерни дози призова съветникът по здравни въпроси към Столична община проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Според него, в ситуацията на увеличаващи се случаи на коронавирус, трябва да се предприемат три основни мерки - да се правят PCR тестове, да се възобновят COVID зоните и да се носят маски в болниците и на местата със струпване на много хора.

Според него сме закъснели с налагането на мерки у нас, защото вече има ръст на разпространението на вируса, особено в София град и област, Бургас и Варна.

„Тези, които се връщат от Гърция, трябваше да бъдат предупредени да не контактуват с много хора няколко дни след това”, посочи той.

Кантарджиев изброи и три особености на новия вариант на вируса - ВА.5, който се разпространява в момента. „Първо - той е по-заразен. Второ – има т.нар. имунно бягство. Трето - прекарва се много по-леко", обясни професорът.

Как точно ще протече инфекцията обаче все пак зависи от организма на боледуващия – към какво е предразположен, преболедувал ли е, ваксинирал ли се е. Въпреки че този вариант доста се различава от останалите и заобикаля имунитета, бустерна доза от ваксина срещу COVID-19 пази от тежко боледуване в продължение на 4-6 месеца, обясни още медикът. 

В момента се разработват специални ваксини срещу ВА.5, каза още Кантарджиев и предупреди, че като дойдат у нас, те ще са само за бустер.

Професорът съобщи и за нов вариант на коронавируса, който се следи в Индия - ВА2.75. За два месеца той е заразил около 25% от многобройното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

5

EA Trash

18.07 2022 в 08:01

Погледнете статистиката новозаразени и смъртни случаи, в някоя от държавите с високо ваксинационно покритие. Сега сравнете с България! Извод, който може да си направи, който не, да бяга за бустер!

1767

3

fiki

13.07 2022 в 14:12

все до нещо ще продължи и ще навържите конспирацията, я изборите, я нещо друго, винаги има нещо

-240

2

редовно четящ

13.07 2022 в 14:06

И това ще продължи до изборите, нали?