Връщат безплатните антигенни тестове при джипитата

Янка Петкова 12 юли 2022 в 11:22 1005 0

COVID-19

Снимка Pixabay

Бърз антигенен тест за COVID-19

Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща бързите антигенни тестове при общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ. Промяната се предвижда в проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

В мотивите към проекта от МЗ изтъкват, че с мярката се цели "да бъде разширен обхватът на утвърдените към настоящия момент дейности по диагностика на населението".

В момента единствените, които могат да назначават безплатно изследване за наличие на COVID-19, са специалистите в извънболничната помощ, които издават направление за PCR тест. За да получи такова направление обаче, пациентът трябва да бъде прегледан от личния си лекар, който издава направление за специалист.

Д-р Николова за COVID диагностиката в момента: Пациентът плаща от джоба си, за да го поставят под карантина

В условията на нарастваща заболеваемост тромавата процедура създава опасност от разпространение на инфекцията заради дългия път до диагностика на заболелия. Липсата на безплатно изследване води до увеличаване на скритата заболеваемост, тъй като много от хората не се тестват, не са регистрирани в системата и не са поставени под 10-дневна изолация.

"Тази вълна не се отчита напълно от здравната статистика, защото има "значителна скрита заболяемост". Тя е причинена от факта, че PCR тестовете са скъпи, хората нямат достъп до тях и не се изследват. Не им се обикаля и по лични лекари за направление, нито по болнични кабинети", заяви преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

На брифинг в здравното министерство беше съобщено, че ще бъдат върнати маските в здравните заведения. Доц. Кунчев препоръча използването на предпазни маски в градския транспорт и в закрити помещения със струпване на много хора.

За последното денонощие новите случаи у нас за първи път от месеци насам надхвърлиха 1300. Хоспитализирани са 122-ма души, над 75 на 100 от които не са ваксинирани. От здравното министерство призоваха хронично болните и възрастните над 65 г. и работещите в здравни заведения да си поставят втора бустерна доза.

Експерти прогнозират пик на COVID вълната в началото на август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!