Нови 11 положителни проби за COVID-19 проби, засегнати са и Смолян, и Велико Търново (видео)

OFFNews Последна промяна на 18 март 2020 в 17:45 10142 2

Снимка Александра Маркарян

Единайсет са новите положителни проби у нас към 17. ч. Доказаните случаи на коронавирус вече са 92. Два нови града са засегнати - Смолян и Велико Търново, съобщиха от националния оперативен щаб.

Другите открити днес пациенти са в столицата. Състоянието им е задоволително.

Пациентът в Смолян е в добро общо състояние. Той се е върнал от Великобритания преди два дни. С леки симптоми е и мъжът, който е настанен в инфекциозното отделение на болницата във Велико Търново, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Районните здравни инспектори уточняват пътя на пациентите и лицата, с които са контактували. В двете болници се извършват дезинфекционни мероприятия.

Няма установени нови случаи в Банско.

До момента огнища на болестта са установени и в София, Плевен, Габрово, Варна, Перник и Ловеч.

Двама инфектирани са в по-тежко състояние - пациентката с инсулт на 81 години в Пирогов и още един пациент.

За завръщащите се от чужбина

Проф. Мутафчийски подчерта още веднъж, че гражданите, които се връщат от рискови дестинации, преминават 14-дневна карантина и са проверяват от полицейските власти дали спазват самоизолация. При нарушение се прилагат наказателните мерки.

Ако по време на карантината имат оплаквания се обаждат на личния си лекар, той преценява дали да ги изпрати в болница. Личният лекар не се среща с тези пациенти, но може да ги насочи към болница според състоянието им.

Какъв е пътят на пациента след като попадне в болница:

След пристигането си пациентът бива преглеждан и се преценява дали да остане или вкъщи, дали да бъде тестван или не.

Ако бъде тестван и резултатът е положителен, вариантите са три:

- лечение вкъщи, при леко към среднотежко състояние;

- средно към тежко състояние се настаняват в болница;

- в среднотежко, но с придружаващи заболявания - също се настаняват в болница.

Тестването

Лабораториите имат определен капацитет, в много държави вече не се тества извън постъпилите в болница, коментира ген. Мутафчийски.

В момента се правя тестове на всички пациенти в болниците, които са с бронхопневмония, вкл. и в интензивните отделения. 

Положителният тест от всички други лаборатории, освен лабораторията на ВМА, се препотвърждават в Националната лаборатория, обясни шефът на оперативния щаб.

Щабът ще предложи да бъде създаден режим за дистанционно издаване на документите, които са необходими на бременните жени, които ще излизат в майчинство, тъй като детските и женските консултации са спрени, каза ген. Мутафчийски. Така се процедира и с хронично болните, които получават лекарства с протоколи.

В ситуация на карантина болниците губят плановите си пациенти, особено в хирургиите, призна той - и това е доста сериозен удар за тях. В момента се мисли за механизъм, по който да бъдат компенсирани лечебните заведения, защото от тези клинични пътеки се формира Фонд работна заплата.

Проф. Мутафчийски коментира и информацията за японски препарат, който се препоръчва от китайските медици като особено ефективен. Той заяви, че това подлежи на проверка и ако действително се потвърдят тези данни, ще бъде закупен. В момента следим около 10 препарата, за които се твърди, че са много ефективни, но това все още не е доказано, каза той.

Шефът на щаба цитира и препоръка на института "Робърт Кох" да не се включва климатизацията в сградите, тъй като това е начин за разпространение на вируса. 

Българите, които се връщат от чужбина, но нямат личен лекар трябва да се свръжат с регионалната здравна инспекция, при наличие на симптоми. По-голямата част от тях живеят от години в чужбина и не се осигуряват у нас. Възниква въпрос как ще се заплаща тяхното лечение в болницата, затова от щаба предлагат временно да им се признаят здравноосигурителните права, за да могат да се обезщетят болниците.

Дългият живот на вируса върху повърхности е проблем, каза проф. Мутафчийски, затова китайците са правили стерилизация на парите. Една от препоръките и в Европа е пазаруването в магазините да става с безконтактни карти.

Над 200 ромски медиатора са активирани за разясняване на хигиенните мерки, карантината, коронавируса. Първият сигнал за неспазване на мерките за самоизолация е бил от Стара Загора. От щаба изразиха увереност, че медиаторите ще бъдат полезни, тъй като имат опит и в други кампании по епидемии.

Контролът по граничните пунктове

От няколко дни по големите пунктове има монтирани термокамери, които обаче, вече доказано, имат изключително ниска ефективност, каза ген. Мутафчийски. Директното измерване на температурата дава по-добри резултати, ние имаме много пациенти, които са насочени от граничните пунктове точно след такава проверка, обясни той. Малките гранични пунктове вече се затварят навсякъде.

Обмисля се вариант за създаване на места за временно настаняване на хора, които са с леки симптоми, но не могат да се изолират вкъщи или няма кой да ги наблюдава. Търсят се подходящи сгради, в които могат да бъдат настанявани и възрастни хора, които живеят сами и няма кой да се грижи за тях в условията на епидемия.

Двама лекари от ВМА завърнали се от чужбина са под карантина. Други двама утре се прибират от Мароко и ще бъдат наказани, защото аз съм издал заповед за ненапускане на държавата и пътувания в чужбина и те не са я спазили, съобщи проф. Мутафчийски.

Засега отправяме вербални послания към църквата, каза шефът на оперативния щаб в коментар за извършващите се богослужения в храмовете ни.

Новата статистика от света

204 000 са заразени в света, 8232 са починалите до момента. В Румъния потвърдените случаи са с 29 повече, в Сърбия с 11, Гърция все още не е обявила новите случаи, но досега установените са 387. В Турция има 98 нови случая, тя затвори границите си. Италия надхвърли 31 000, новите случаи в Испания са 13 000. Над 10 000 са потвърдените до момента в Германия и Австрия, каза ген.-майор Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

2

El Commandante

18.03 2020 в 20:29

Според мен всички ще умрем.

В адски мъки.

13355

1

aviatora

18.03 2020 в 19:26

Призовавам всички политици да се откажат от заплатите си този месец, в полза на лекари, сестри, апаратура и медикаменти!
Както хората няма да имат доходи един месец - така и вие.
240 х 6000 =1 440 000 лв.
Бъдете солидарни с народа си.
Предайте нататък!
Нали ви е важен всеки живот?
Смешници!!!