Незаконно ли събира членски внос Столичната лекарска колегия?

Решенията на Националния събор на БЛС важат за всички, районните колегии могат само да предлагат увеличение на членския внос, коментира пред OFFNews бившият председател на УС на СЛК д-р Асен Меджидиев

Янка Петкова 04 юни 2024 в 10:37 1364 2

БЛНЗ

Снимка БЛНЗ

Български лекари за ново здравеопазване

Ръководството на Столичната лекарска колегия (СЛК) събира неправомерно членски внос, в размер на 2% от минималната работна заплата, от софийските лекари, твърдят в отворено писмо Български лекари за ново здравеопазване (БЛНЗ). Според тях легитимната сума е 8 лв. месечно, тъй като не е провеждано Общо събрание на СЛК, на което да е утвърдено решението на централата.

Авторите на отвореното писмо се позовават на чл. 9, т. 7 от Закона за съсловните организации, съгласно който Лекарският съюз определя минималния размер на членския внос за страната, а конкретния размер се утвърждава от управителните съвети на съответните районни колегии.

На извънреден Събор на БЛС, проведен през октомври 2021 г. е взето решение членовете на съсловната организация да заплащат членски внос в размер на 2% от минималната работна заплата. Според БЛНЗ това решение трябва да бъде разгледано и одобрено на Общо събрание на Столичната колегия, каквото не е провеждано от януари 2023 г. до момента. Затова легитимната вноска според тях е 8 лв., а не 15,76 лв. за 2023 г. или 18,66 лв. за 2024 г. според промяната в размера на минималната работна заплата. От организацията посочват, че в Столичната колегия членуват близо 10 000 лекари и събраният членски внос генерира солидна сума.

От Български лекари за ново здравеопазване настояват да бъдат възстановени надвзетите според тях суми за последните две години.

"Няма незаконно взет членски внос, коментира за OFFNews бившият председател на Управителния съвет на СЛК д-р Асен Меджидиев. - Минималният размер се определя на Националния събор на Българския лекарски съюз и колегиите могат да провеждат Общо събрание, само ако има предложение за увеличение на вноската, а такова няма", каза той и допълни, че авторите на писмото не са добре запознати с Устава на БЛС.

По думите му решенията на Националния събор важат за всички, размерът на членския внос е определен с гласовете на 140 кандидати, присъствали на форума, включително и от Столичната лекарска колегия.

По повод твърдението, че през 2023 г. не е провеждано Общо събрание на СЛК д-р Меджидиев уточни, че през цитирания период не е оглавявал СЛК, тъй като бе служебен министър на здравеопазването, но за да бъде свикано Общо събрание на колегията е необходим кворум, какъвто много трудно може да бъде сформиран. "Аз лично на два пъти съм опитвал да да събера кворум за такъв форум, но не съм успял", каза още д-р Меджидиев.  

С позиция по повод отвореното писмо на Български лекари за ново здравеопазване излезе и настоящото ръководство на Столичната лекарска колегия, чийто председател е д-р Ваньо Видков:

"Категорично не отговаря на действителността твърдението за противоречащи на разпоредбите на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и Устава на Столична лекарска колегия-БЛС за събиране на месечен членски внос в размер на 2% от минималната работна заплата. Съгласно решение на Събор на Българския лекарски съюз, проведен м. декември 2021 г. бе гласувано решение и промяна в Устава на БЛС за определяне на членския внос в размер на 2% от минималната работна заплата, установена за страната, на основание чл. 42, ал.1 от устава на БЛС. Решенията на Събора са задължителни за всички районни лекарски колеги и за всеки член на БЛС.
Конкретни размери на членския внос може да се определя от районните лекарски колегии, но не под гласувания минимум, като е възможно РЛК да гласуват стойности и над определения минимален размер от Събора на БЛС. Столична лекарска колегия-БЛС изпълнява стриктно решението на най-висшия орган на съсловната организация. Няма никакво основание за възстановяване на събрани средства от членски внос."

За 7 юни (петък) е насрочено отчетно-изборното събрание на колегията. На него УС на СЛК ще представи отчет за дейността си и бюджета за 2024 г. Отчетни доклади ще представят Комисията по лекарска етика и Контролната комисия. Ще бъдат избрани ново ръководство на УС на СЛК и комисиите към нея, както и делегатите на Столичната колегия за Събора на Българския лекарски съюз.

  Янка Петкова

  Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1900

  2

  Ibn Sina

  04.06 2024 в 13:54

  Смешници от БЛС. Не могли да получат кворум за събрание, но могли да увеличат членския внос. Лапат милиони всяка година. Казионна паразитна организация, ръководството на която се определя от един здравен олигарх с верига болници. Оправдаващият се Меджидиев е обикновена прости. утка, последният път обслужи любимия ни преZидент

  -7495

  1

  Люгер Химарс

  04.06 2024 в 12:53

  Сигурно ли е, че пациента не е изпаднал по пътя?

  Такова е качеството на ппдб PR акциите - да се тръби в пресата, нищо, че половината не е сертифицирано и направено качествено.
  И после, когато поради негодност тези машини започнат да се използват за друго - ехидни коментари в същите тези "медии" как огромните придобивки на ппдб били "унищожени".

  номенклатурно самозабравяне.
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх