Неврохирургът д-р Емануил Найденов с критика към БЛС, столичната колегия му размаха пръст

Янка Петкова 26 март 2022 в 12:38 8342 1

Неврохирургът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов, беше "смъмрен" от Столичната лекарска колегия (СЛК) за изказване, в което критикува Българския лекарски съюз (БЛС). Това съобщи за OFFNews медикът.

Случаят е с шестмесечна давност, а предупреждението към лекаря е отправено в официално писмо на СЛК от 18 март 2022. За какво става дума?

На 25 октомври 2021 г., по bTV, помолен да коментира отказа на БЛС да подпише анекса, който гарантира 100% изплащане на месечните бюджети за структуроопределящите болници (на първа линия), д-р Найденов казва, че  структурите на управление на БЛС имат "ментален проблем" и че с отказа си съсловната организация дава "разнопосочни послания":

"Защо в момента лекарският съюз не подписва споразумението да се делегират 100% от месечните бюджети на болниците, което е постигнато със здравната каса?", пита риторично медикът и отново потвърждава позицията на сдружение "Български лекари за ново здравеопазване", че плановата дейност в условията на пандемия не трябва да бъде спирана и че страхът е принудил пациенти с други заболявания да не търсят помощ, което е довело до сериозно увеличение на смъртността.

Провал на преговорите между Лекарския съюз и Касата

Същия ден от съсловната организация публикуват позиция, "във връзка с разпространяваното сред директори на лечебни заведения от ръководството НЗОК твърдение, че БЛС отказва да подпише Анекс към НРД 2020-2022, свързан с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения". 

От съюза обясняват, че не са били запознати с разчетите и изчисленията, свързани с предложението на НЗОК.

"До Съсловната организация е изпратено писмо, в което в един ред е посочено, че всяка болница, в която 10% от леглата ѝ, определени за Ковид-пациенти, са заети ще получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Така съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на Ковид-пациенти, която е приела дори един пациент ще получи пълния си бюджет без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък."

Все пак от БЛС уточняват, че биха подкрепили предложението икономията от 110 млн. лв. за бъде разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения.

Шефът на НЗОК: Преговорният процес с БЛС не е разговор в стая с чаша уиски

След лекарския съюз реагира и етичната комисия към Столичната лекарска колегия, която изисква д-р Емануил Найденов да даде обяснение за думите си писмено или да се яви лично. След като в обявения 10-дневен срок от лекаря не последва реакция, комисията го предупреждава, че с поведението си "уронва престижа на ръководството на съсловната организация и доброто име на колегите си". От комисията призовават д-р Найденов към "стриктно спазване на морално-етичните правила в публични дебати и публикации."

Запитан какви ще са последствията, неврохирургът заяви пред OFFNews, че това писмо има ролята на "мъмрене, един вид условна присъда". Според лекаря "назидателният тон към инакомислещите" показва, че в управленските структури на съсловната организация "нищо не се е променило".

Сходни са мненията и на коментиралите публикуваното писмо на СЛК в профила му в Туитър: "основните функции на тези организации в бг са синдикат, а не такова е предназначението им", "изключително усърдни в старите комсомолски традиции", "то пък един авторитет и престиж" и т. н.

На въпрос от OFFNews защо писмото е изпратено шест месеца след случая, д-р Найденов отговори, че комисията към СЛК е трябвало "да излезе някак от положение". Според него подобно размахване на пръст срещу лекари, които критикуват действията на ръководството на БЛС, е възможно, защото структурата е монополна и задължителна. 

Редно е да има конкуренция, това ще работи в полза на самите организации, категоричен е д-р Емануил Найденов, от сдружение "Български лекари за ново здравеопазване".

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!