Шефът на НЗОК: Преговорният процес с БЛС не е разговор в стая с чаша уиски, ще кажа повече на прокуратурата

Личните лекари ще издават рецепти за безплатни лекарства, когато се произнесе БЛС, обяви проф. Петко Салчев

OFFNews 27 октомври 2021 в 09:38 1774 0

Снимка БТА архив

Личните лекари ще могат да издават безплатни лекарства на пациенти с доказан COVID-19, когато БЛС се произнесе по изпратеното им предложение. Да кажат съгласни сме или не сме съгласни. 

Когато някой не иска да направи нещо, намира оправдание, коментира председателят на НЗОК проф. Петко Салчев по бТВ. 

Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии да подават идентични декларации, заяви той, след като осемнайсет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката му. Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК. 

Ние не разпределяме пари, а закупуваме дейности, които са извършени и отчетени, подчерта Салчев. Той бе категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото "това е една от най-проверяваните институции". 

Българският лекарски съюз иска да се увеличат парите на клиничните пътеки, обясни той. Медиците ще получат 1200 лева за работа на първа линия, ако са работили пълен месец, допълни Салчев. 

Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията, заяви Салчев. Това са много конкретни случки, уточни той. 

Председателят на НЗОК обаче отказа да разкрие с кого е била срещата и заяви, че това ще каже на прокуратурата, когато "дойдат да го проверяват". И допълни, че той "не пие". 

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, а с шефа на надзорния съвет на Касана, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес".

970 безплатни рецепти са изписани в Ковид зоните, заяви още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков