Лекари-преподаватели за избора на декан на Медицинския факултет към СУ: Натиск и груби нарушения

OFFNews 10 юли 2023 в 21:49 3365 0

Снимка Facebook

Лекари, преподаващи в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", изпратиха отворено писмено до медиите, в което обявиха, че при избора на декан на факултета са извършени груби процедурни нарушения, както и натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов.

По-рано днес от пресцентъра на Софийския университет съобщиха, че Спасов е избран за декан с 51 гласа "за", с 9 гласа "против" и с 20 гласа "въздържал се" на общо събрание, състояло се на 30 юни. 

Именно Спасов си направи апартамент от 500 кв. м. в Правителствена болница, но обясни, че това не е апартамент, а "кабинет с помощни помещения, в който има и място за почивка и възстановяване, което съм ползвал за релакс, когато съм оперирал по 15 часа в денонощието".

"На събранието бяха извършени редица груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет", пишат лекарите. 

Те допълват, че Спасов е съобщил, че не всички членове на академичния състав, имайки предвид лекарите-преподаватели, могат да заемат ръководни постове във Факултета.

"Ние, доц. д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Радосвет Горнев и доц. д-р Дорина Асенова, не бяхме допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан. Като единствен кандидат за декан остана проф. Спасов и в резултат той беше избран, при това с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство", допълват изпратилите писмото.

Впоследствие се оказало, че това „тълкуване" на правилника не важи за определени лекари-преподаватели, посочени от проф. Спасов, и те саизбрани във Факултетния съвет - заели са ръководни постове: "За всичко това проф. Спасов се възползва от все още съществуващия страх у хората след 23-годишното му еднолично управление на Болница „Лозенец" и на Факултета".

От отвореното писмо става ясно, че няколко дни по-късно е свикан Факултетен съвет и в "познатия му" стил на управление, проф. Спасов „отменил" провеждащите се в момента конкурси за академични длъжности във Факултета, обявени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „Св. Кл. Охридски".

"Той също така назначи 20 души в неработещ „Симулационен център". Този център се ръководи от една година от проф. Спасов (с много добра заплата), като не е ясно каква дейност се извършва там и как тя се отчита финансово", допълват те.

Лекарите припомнят и незаконното изграждане на доскоро таен луксозен апартамент от 500 кв.м. на територията на Болница „Лозенец", без строителни и финансови документи, с което вече се занимава и Прокуратурата, като обясняват, че проф. Спасов уронва доброто име на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" и на Медицинския факултет към Университета в частност.

За всички тези нарушения те са сезирали Контролния съвет на Софийския университет, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

Под писмото са се подписали:

Доц. д-р Йорданка Узунова, дм

Началник на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Лозенец", член на Катедрата по вътрешни болести, фармакология и клинична фармакология, педиатрия, епидемиология, инфекциозни и кожни болестина на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски"

Доц. д-р Радосвет Горнев, дм

Ръководител на Катедрата по хирургически болести, акушерство и гинекология на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски"

Доц. д-р Дорина Асенова, дм

Началник на Клиника по акушерство и гинекология, УМБАЛ „Лозенец", член на Катедрата по хирургически болести, акушерство и гинекология на МФ към СУ „Св. Кл. Охридски"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки