Пури, алкохол и записваща техника в тайния луксозен апартамент в болница Лозенец

OFFNews 10 юни 2023 в 12:07 16481 2

баня
Една от баните на тайния апартамент в болница Лозенец.

В един от шкафовете на тайния луксозен апартамент в болница Лозенец (бившата Правителствена болница) е открита записваща техника, намерени са кутии пури и бутилки алкохол. В мивката дори е имало използвани чинии.  Това разказа журналистът на Нова телевизия Михаела Карабельова, която първа засне мистериозното жилище с площ от 500 квадратни метра на територията на лечебното заведение.

„В най-голямата стая, която изглежда като кабинет, е разположена техника. Тя е в един от шкафовете. Прави впечатление, че цялата стена на тази стая е изцяло в шкафове. В един от най-крайните беше разположена тази техника. Настоящото ръководство на болницата предполага, че апаратурата се е използвала за някакви записи, но няма доказателства”, разказа тя.

Карабельова останала впечатлена от мащаба на луксозното помещение.

„Влизаш в едно място, което е страшно просторно. Не очаквах да има пет стаи и два санитарни възела. Обзавеждането беше оскъдно, защото според лекарите някаква част - може би немалка, е била изнесена. Никъде нямаше полилеи, висяха жици. Навсякъде по стените си личеше, че нещо е махано”, разказа още тя.

Преди ден Нова телевизия за първи път засне тайния скъпо обзаведен апартамент в бившата правителствена болница. До момента е било под ключ.

Сегашното ръководство на лечебното заведение обяви, че не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало. Според тях жилището няма документи. 

Апартаментът се намира на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство става дума за около 500 квадрата. Оттам твърдят, че за помещението няма документация в болничния архив.

Според тях никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Пред Нова телевизия бившият и дългогодишен директор на болницата обясни, че знае за този апартамент, но подчерта, че в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница „Лозенец”.

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва директорът на болницата. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Христо Стоянов - сегашният директор на лечебното заведение. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.

„Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени „необясними неща”. „Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов.

Нова телевизия се свърза и със зам.-директора на болница „Лозенец” д-р Светлин Сталянов.

„Така, както са разположени бюрата и шкафът - най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система”, поясни той.

В една от стаите има и кухня.

„Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. „Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница „Лозенец”.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов.

„Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него.

„Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, подчерта д-р Стоянов.

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Пред телевизията дългогодишният шеф на болница „Лозенец” обясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения.

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22842

2

dolivo

11.06 2023 в 09:39

или компромати за лекуващите се, правителствена болница е това все пак

мирише на тайни служби, стил КГБ

държава в държавата

1000

1

PaulPierce

10.06 2023 в 17:49

Ами Баце, Таки, Гешев, Черепа и т.н. няма в Пирогов да се лекуват, много ясно, че трябва освен постоянно лекарско наблюдение, да им се осигури и доста лукс