Quantcast

Доц. Кунчев: Ако не спазваме мерките, следва да минем към по-строги

Янка Петкова Последна промяна на 19 ноември 2020 в 11:01 6279 6

България е на трето място по смъртност и на 13 място по разпространение на коронавирусната инфекция в Европа. Средната заболяемост е 658 на 100 000 души население. Това показват данните на база 14-дневна заболяемост, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На Балканите страната ни се нарежда на 2-ро място по заболяемост и второ място по смъртност от COVID-19, пред нас е само Република Северна Македония. Всички области са в червената зона с над 120 на 100 000 души население. Няма промяна в показателите отпреди седмица, тенденцията за показване продължава, отчете Кунчев.

Трябва да вземем решение - да спазваме сега действащите мерките, или следва да преминем към по-строги. Иначе ще има повече заразени и повече смъртни случаи, акцентира доц. Кунчев.

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Ангел Кунчеви посочи алтернативата: "Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи".

Проф. Костадин Ангелов: Ситуацията е изключително сложна, мерките, които предприехме, не получават нужното разбиране на гражданите и подкрепа.

Към момента в страната общият брой разкрити болнични легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в неусложнено състояние е 11492, като 46 % са заетите. Разкритите легла за интензивно лечение са 1257, като 25 % от тях са заети. Най-голяма част от леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 са заети в Благоевград - 61% от всички разкрити. От леглата за интензивно лечение най-голям процент заетост има в Плевен – 77% .

Експерти в здравното министерство обсъждат как да се променят зелените коридори за пазаруване на възрастното население, съобщи здравният министър.

"Предложените коридори бяха предварително обсъдени с представители на пенсионерите и асоциацията на хранителните магазини и те бяха съгласни с предложените часове. Сега разбираме, че търговците не са съгласни. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като мярката беше обсъдена и всички бяха съгласни с нея.", коментира той.

Йорданка Фандъкова: Софиянци спазват все по-добре мерките, не но можем да върнем учениците в училищата

2 026 души са настанени в болници в столицата, 238 от тях са в интензивно отделение. От началото на седмицата хоспитализираните са 263-ма, за последните 24 часа са приети 58 души. Днес започва работа ковид кабинетът в 24 ДКЦ, от утре стартира дейността си и структурата в 25 ДКЦ. Общо 11 общински поликлиники разкриват кабинети за преглед и бързи тестове на хора със симптоми. За 5 дни, в които работят са прегледани 1600 души. Направени са 1528 антигенни тестове, 453 от тях са позитивни. Заразените са 29% от изследваните.

Столичният кмет съобщи, че на днешното заседание на Софийския оперативен щаб ще бъде взето решение какви ще бъдат мерките през предстоящите Коледно-новогодишни празници.

Фандъкова каза още, че становището на столичния щаб, е че след 27 ноември поетапното връщане на учениците в училищата е невъзможно. Решение за учениците от 6 до 12 клас ще се вземе в началото на идната седмица, то ще бъде предложено на МОН за окончателна позиция.

Проф. Асен Балтов: Голяма част от хората, които имат положителен антигенен тест, не си правят PCR, продължават да ходят на работа и да заразяват околните.

Обстановката в столицата е сложна, но не сме безпомощни, заяви директорът на "Пирогов". Според него лечебните заведения са подготвени и повечето от тях са преструктурирани. Голям проблем остава скритата заболяемост, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

6

zuljin

19.11 2020 в 19:04

"E, то по-строгите ще се спазват ли"

По-строги не означава адекватни!!! Докато не направят безплатни тестовете и маските, никакви мерки няма да сработят... Отчайващо е какъв ДЕБИЛИЗЪМ цари сред управляващите и симпатизантите им!!!

2000

5

One Direction

19.11 2020 в 14:58

E, то по-строгите ще се спазват ли като нестрогите не се спазват. Май имаме нужда от набиване на канчета, че иначе разбиране на ситуацията няма.

1000

4

GoGo84

19.11 2020 в 12:49

Наблюдава се прекалена хаотичност в действия, изказвания и прочие...

1000

3

Андрешко

19.11 2020 в 12:29

А за последните 5 г сме на ПЪРВО място по смъртност от Сърдечно-съдови заболявания, ама не спирате мазните храни в училищата и не предприемате никакви мерки, нали.

2821

2

Марто

19.11 2020 в 11:46

Не остана много и ви “почваме”.
От няколко месеца ви казвам да бягате, но не ви дойде разум в главата.
Следва ликвидация.

4908

1

zuljin

19.11 2020 в 11:09

Е, скоро ще сме първи, благодарение на вас - управляващите!!!

Няма мерки, които да помогнат при липса на безплатни тестове и МАЛОУМНИ процедури за прием в болниците!!!

Здрави хора седят под карантина, докато болни с Ковид си обикалят болниците на самоход... Е, т'ва ако не е ДЕБИЛИЗЪМ, здраве му кажи!!!